Recipe: Roti Canai Lembut & Rangup yang Mudah

Roti Canai Lembut & Rangup.

Roti Canai Lembut & Rangup You can have Roti Canai Lembut & Rangup using 6 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Roti Canai Lembut & Rangup

  1. Prepare 1 of ️⃣ 150g air sejuk peti ais.
  2. You need 2 of ️⃣ 1 biji telur gred B.
  3. It's 3 of ️⃣ 20g minyak jagung.
  4. Prepare 4 of ️⃣ 370g tepung gandum Faiza.
  5. It's 5 of ️⃣ 10g gula halus.
  6. It's 6 of ️⃣ 5g garam halus.

Roti Canai Lembut & Rangup step by step

  1. Masukkan semua bahan ke dalam bm ikut turutan pada ramuan di atas.
  2. Pilih menu uli dough, tekan start dan biarkan bm selesaikan kerjanya..
  3. Dah siap. Y ni bm uli 20 minit. Kalau uli tangan pun tak perlu beria, uli sekejap bg dough lembut je.
  4. Keluarkan dough dari basket bm.
  5. Timbang dough 60g untuk sebiji roti canai. Dapat la 10 biji..
  6. Rounding kan.
  7. Celupkan bebola dough dalam minyak jagung dan rehatkan di dalam bekas tertutup sekurangnya 4 jam atau buat malam, pagi boleh tebar..
  8. Hasil selepas semalaman direhatkan.
  9. Tebar roti canai jangan lupa oleskan tempat menebar dgn minyak dan bentukkan berpusing macam ni dough y dah siap tebar..
  10. Canaikan, pakai tangan je..
  11. Goreng, dah siap goreng tepuk2 dari tepi ke tengah roti tu. Dah boleh makan dengan kuah y digemari 😋.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik