Recipe: Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur yang Mudah

Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur.

Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur You can have Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur

  1. It's of Jem Nanas.
  2. You need 2 of biji nanas bersaiz sederhana.
  3. It's 400 g of gula tebu organik.
  4. Prepare 1 batang of kayu manis.
  5. Prepare 3 of biji bunga cengkih.
  6. It's 1 of sudu besar parutan lemon.
  7. You need 1 of sudu besar jus lemon (sekiranya mahu).
  8. Prepare of Doh Biskut.
  9. Prepare 200 g of Gluten-free Cookies Premix (Plain) When Makcik Bakes.
  10. You need 80 g of mentega tanpa garam (saya guna Lurpak).
  11. Prepare 30 g (30 ml) of air.
  12. It's 1 of sudu kecil ekstrak vanila.

Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur instructions

  1. Kisar nanas tanpa tambahan air sehingga hancur. Masak bahan-bahan jem KECUALI GULA, sehingga air tersejat..
  2. Setelah air nanas tersejat, barulah masukkan gula. Sentiasa kacau supaya tak hangus bahagian bawah. Masak sehingga air kering. Ketepikan..
  3. Untuk adunan biskut: Gaul premix bersama mentega sehingga sebati. Tambahkan air dan ekstrak vanila, gaul sehingga membentuk doh yang boleh dikepal..
  4. Ambil sedikit adunan dan buat seperti dalam gambar. Lubang tengah tu untuk isi inti jem nanas. Tutup dengan adunan biskut..
  5. PENTING: Sejukkan dalam freezer selama 30 minit supaya senang nak tekan keluar biskut. JANGAN tinggal langkah ni..
  6. Tekan keluar tart ke atas dulang pembakar. Panaskan oven 175°C. Bakar tart selama 25 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan simpan dalam bekas..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik