Recipe: Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel Sedap

Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel.

Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel You can cook Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel using 17 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel

  1. Prepare 400 ml of Susu Penuh Krim.
  2. It's 200 ml of Krim putar.
  3. It's 150 gm of Gula kastor.
  4. It's 6 of biji Telur.
  5. Prepare 1 sudu teh of Vanilla.
  6. You need 1 of sudu besar Serbuk Coklat Bensdorp.
  7. You need 50 gm of Coklat Gelap Compound.
  8. It's of 👉 Untuk Karamel.
  9. Prepare 150 gm of Gula kastor.
  10. Prepare 4 of sudu besar Air.
  11. It's of 👉 Topping.
  12. Prepare of Secukup rasa Krim putar.
  13. Prepare of Secukup rasa Serpihan Kacang Badam dipanggang.
  14. It's of 👉 Hiasan.
  15. It's of Secukup rasa Coklat Gelap Compound diparut.
  16. You need of Secukup rasa Julie's Love Letters (Kuih Belanda Berkrim Coklat).
  17. You need bar of Coklat.

Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel step by step

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Sapukan ramekin/acuan dengan sedikit majerin/mentega. Ketepikan.
  3. Untuk Karamel: Masukkan gula pasir ke dalam kuali, nyalakan api kecil, dan biarkan gula cair dan berubah warna menjadi keperangan, masukkan air, biarkan untuk mendidih sebentar, gaul rata, keluarkan dan tuangkan karamel ke dalam acuan/ramekin. Ketepikan.
  4. Masukkan ke dalam periuk: Susu, krim putar, gula pasir, vanilla, serbuk coklat, dan coklat gelap compound, gaul rata, dan masak dengan api kecil sehingga semua bahan melarut, sambil dikacau berterusan. Setelah panas, matikan api dan keluarkan..
  5. Pukul telur dengan garpu secara perlahan, kemudian tuangkan cecair campuran panas ke dalam telur yang sudah dipukul, gaulkan dengan perlahan sehingga bercampur sebati, kemudian tapiskan, dan tuangkan ke dalam acuan/ramekin..
  6. Panaskan pengukus, balutkan penutupnya dengan kain bersih, kukus Creme Caramel selama 20-25 minit dengan api sederhana. Setelah masak, keluarkan dan biarkan sehingga betul-betul sejuk, kemudian simpankan di dalam peti sejuk selama 4 jam/semalaman. Keluarkan Creme Caramel, kikiskan bahagian tepinya dengan perlahan menggunakan pisau untuk mengeluarkannya..
  7. Hidangkan Chocolate Creme Caramel, dengan krim putar ataupun buah kesukaan. Nikmatilah....😘😘😘 Yummy...dan sangat lembut🤤🤤🤤.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik