How to Prepare Sate Lilit Bali #MunahMasak Sedap
Sate Lilit Bali #MunahMasak. SATE LILIT BALI (Balinese Minced Seafood Sate). Balinese food is known to have stronger flavours and aroma due to the generous use of lemongrass, chilies, lime leaves, galangal, and other. Tempat kuliner sate lilit Bali yang halal dan enak.
The last is called sate lilit and it originated in Bali. It's not served with the usual peanut sauce, or any sauce for that matter, and it's absolutely irresistible. This recipe is adapted from The Food of Bali by. You can have Sate Lilit Bali #MunahMasak using 24 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Sate Lilit Bali #MunahMasak
- You need 300 of grm isi ayam dikisar.
- It's 6 sudu makan of kelapa parut.
- It's of 🔸Bahan2 Tumbuk :.
- Prepare 7 ulas of bawang merah.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of inci halia.
- You need 1 of inci kunyit disangai (goreng tanpa minyak).
- Prepare 3 of bj buah keras disangai.
- It's 1 sudu teh of biji ketumbar disangai.
- You need 3 of bj cili merah.
- Prepare Sedikit of belacan.
- Prepare of 🔸Bahan Tambahan 1 :.
- It's 1 sudu teh of gula merah.
- Prepare of Garam dan serbuk perasa.
- You need of 🔸Bahan Tambahan 2 :.
- It's 1 of btng serai diketuk.
- Prepare 2 helai of daun salam.
- You need 12 batang of serai untuk batang sate.
- It's of 🔸Sambal Matah.
- It's 15 ulas of bawang merah dihiris halus.
- You need 15 of bj cili padi merah dan hijau (ikut kepedasan masing2).
- Prepare 1 of inci belacan.
- You need of Garam, gula dan serbuk perasa.
- You need of Air limau kasturi/nipis.
Sate Lilit is a satay variant in Indonesia, originating from Balinese cuisine. This satay is made from minced pork, fish, chicken, beef, or even turtle meat, which is then mixed with grated coconut, thick coconut milk, lemon juice, shallots, and pepper. Ya, sate ala Bali yang satu ini memiliki bahan dasar daging ikan yang dicampur dengan parutan kelapa, aneka bumbu dan rempah, lalu dililitkan ke tusukan bambu tipis. Sate lilit is a popular dish from the Island of Bali.
Sate Lilit Bali #MunahMasak step by step
- Campurkan sedikit air ke dalam bahan2 tumbuk kemudian masak bersama serai yg diketuk dan daun salam hingga wangi dan air kering. Biar sejuk sedikit..
- Masukkan ayam kisar, kelapa parut, gula merah, garam dan serbuk perasa dan sebatikan. Tips : untuk merasa adunan, ambil sedikit adunan dan goreng dgn sedikit minyak kemudian rasa mana yg kurang..
- Bahagikan adunan menjadi 12 bahagian. Ambil setiap bahagian dan balutkan pada batang serai. Tekan2 supaya adunan ayam melekat elok. Buat hingga habis..
- Panaskan pembakar atau pan, oles sate dgn sedikit minyak dan bakar hingga masak. Terbalik2an supaya masak merata..
- Untuk sambal matah : Satukan bawang merah dan cili padi. Bungkus tangan dgn plastik (mencegah pijar) kemudian ramas2 bawang dan cili. Panaskan minyak dlm kuali dan goreng belacan sambil dihancurkan, guna api kecil supaya tak hangus. Tuang minyak belacan yg panas ke dalam campuran bawang & cili padi. Kacau rata dan tambahkan air limau nipis, garam dan serbuk perasa..
- Sate Lilit Bali siap dihidang bersama sambal matah. Sedap dimakan dgn nasi panas2 ❤.
If you look at the list of the ground spices ingredients, chances are you probably not going to give this sate lilit a try. Minced pork satay (sate lilit bali). Ingin bikin sendiri sate lilit a la Bali di rumah? Chef terkenang dengan satu masa ketika berjalan-jalan di kota Ubud dan menemukan ada kedai yang baru buka di sore hari. Dalam menikmati sate Lilit khas bali ini, tentunya ada beberapa sambel yang menambah kenikmatan jika disandingan kan dengan sate lilit ayam ini.
Komentar
Posting Komentar