How to Make Tart nenas gulung Paling Sedap
Tart nenas gulung. Kuih tart nenas memang menjadi kegemaran ramai di musim perayaan. Jadi atas permintaan ramai, kali ni saya kongsikan resepi tart nenas yang lembut dan sedap. Produk tart nenas gulung resepi bonda.
Tart ini sangat sedap, gebu dan cair di mulut. Resepi Tart Nenas - Seperti yang dijanjikan dalam entri tart pinus teras sebelum ini, kali ini saya mahu menggunakan Masukkan rujukan dan tweet. Tart nenas bentuk kiub, kecil dan comel. You can cook Tart nenas gulung using 9 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Tart nenas gulung
- Prepare 250 gm of anchor mentega.
- Prepare 70 gm of gula icing.
- It's 1 of sk esen vanilla.
- Prepare 2 titik of pewarna kuning egg yellow.
- It's 1 of biji telur kuning.
- It's 1/2 of sk garam.
- You need 350 gm of tepung gandum.
- It's 50 gm of tepung jagung.
- You need 300-400 gm of jem nenas.
Bagi yang suka mencuba boleh jadikan. Rata rata peminat kuih tart nenas menggunakan resepi yang saya gunakan hari ini. Boleh klik di SINI untuk melihat Kuih Tart Gulung yang saya hasilkan sebelum ini. Resepi Tart Nenas Gulung, adalah antara kuih raya yang paling popular dan disukai ramai.
Tart nenas gulung step by step
- Sebelum membuat doh, bentukkan jem dan boleh disimpan di peti sejuk supaya jem tidak lembik dan senang untuk digulungkan. Ambil jem dalam 1 sudu kecil, bentuk kan bulat dan memanjang dalam 1 inci. Selesai dan sejukkan..
- Satukan kedua-dua tepung dan garam dalam mangkuk. Dalam mixing bowl, masukkan mentega dan icing sugar. Putar sehingga kembang..
- Masukkan kuning telur dan esen vanilla, putar sebati. Masukkan pewarna dan putar sehingga rata..
- Masukan tepung bersama garan tadi dan putar sehingga ratavdan sekata. Tidak perlu putar terlalu lama sekadar semua bahan menjadi sebati. Alihkan ke mangkuk bersih. Sediakan mould..
- Sediakan mould. Ambil sedikit doh, uli memanjang dan masukkan ke dalam mould. Arah bergigi dipermukaan bawah. Pipe memanjang, letak jem dan gulung..
- Telur kuning, sedikit pewarna kuning dan 1/4 sk minyak dipukul bersama. Gunakam brush dan sapu dipermukaan tart. Bakar pada suhu 150 selama 20 minit bergantung pada suhu oven masing-masing..
Tat ini sangat sedap, gebu dan cair di mulut. Sudah masuk minggu kedua kita berpuasa. Pastinya di samping membuat persiapan buka puasa dan beribadah, persiapan untuk menyambut lebaran juga giat dijalankan. Kuih tat nanas merupakan sejenis kuih tat yang diperbuat daripada tepung dan jem. Pada kelazimannya, tepung adunan yang dipakai ialah tawar disebabkan intinya manis.
Komentar
Posting Komentar