Easiest Way to Make Ketam Masak Lemak Cili Api Dengan Kacang Panjang Sedap
Ketam Masak Lemak Cili Api Dengan Kacang Panjang.
You can cook Ketam Masak Lemak Cili Api Dengan Kacang Panjang using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ketam Masak Lemak Cili Api Dengan Kacang Panjang
- Prepare 1 of kilo ketam.
- It's 200 ml of santan jenama KARA (1 kotak).
- You need 600 ml of air.
- You need 1 keping of asam gelugor.
- You need 2 sudu makan of minyak.
- Prepare 2 batang of serai diketuk.
- It's 3 helai of daun limau purut disiat.
- Prepare 1 helai of daun kunyit disiat.
- You need 5 of tangkai kacang panjang dipotong.
- You need 1 1/2 sudu teh of garam.
- It's of Bahan A - ditumbuk.
- You need 15 of tangkai cili api (boleh ditambah atau dikurangkan).
- It's 1/2 of biji bawang besar.
- You need 2 of ketul kunyit hidup.
Ketam Masak Lemak Cili Api Dengan Kacang Panjang step by step
- Sediakan bahan-bahan. Tumbuk bahan A..
- Panaskan minyak dan tumis serai hingga garing. Masukkan bahan A. Masak hingga garing dan naik bau..
- Masukkan ketam dan 100 ml air. (Kak Lat masukkan air ke dalam lesung batu dan bilas). Biar seketika dan masukkan santan dan 500 ml air. (Kak Lat masukkan air ke dalam kotak santan tu, bilas kotak tu)..
- Setelah mendidih, masukkan kacang panjang dan asam gelugor. Tunggu hingga kacang empuk, masukkan garam, daun limau dan daun kunyit..
- Siap..
Komentar
Posting Komentar