Recipe: Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 Terbaik

Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑.

Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 You can have Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑

  1. You need 500 ml of Susu penuh krim.
  2. You need 6 biji of Telur.
  3. It's 120 gm of Gula pasir.
  4. It's 1 sudu teh of Ekstrak vanila.
  5. Prepare of 👉 Caramelised.
  6. Prepare 120 gm of Gula pasir.
  7. It's 6 sudu besar of Air.
  8. You need of 👉 Topping.
  9. You need of Strawberi, Pic, Ceri, Krim putar.

Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 step by step

  1. Panaskan dalam periuk/sauce pan susu dengan gula pasir kacau sehingga gula melarut (jangan sampai mendidih). Matikan api dan biarkan sehingga sejuk. Ketepikan.
  2. Untuk Caramelised: Panaskan gula pasir dan air dengan api sederhana sehingga cair dan warnanya berubah menjadi kuning keperangan (jangan dikacau ya). Saya punya kurang keperangan. Selepas semua mencair matikan api.
  3. Sediankan acuan ramekin/acuan tahan panas, sapukan dengan mentega/marjerin, kemudian tuangkan cecair caramel panas ke dalam acuan. (Sama rata ya). Ketepikan.
  4. Pukul telur dan ekstrak vanilla dengan menggunakan pemukul telur/garpu sehingga sebati (jangan sampai berbuih ya), kemudian tuangkan cecair susu ke dalam telur sambil dipukul perlahan-lahan dengan pemukul telur/garpu. Kemudian tapiskan.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celsius.
  6. Masukkan cecair puding ke dalam acuan berisi karamel. Tutupkan setiap acuan dengan menggunakan kertas aluminium, susunkan dalam loyang, kemudian tuangkan air panas ke dalaam loyang (bakar dengan teknik bean marie/water bath). Bakar puding selama 40 minit pada suhu 150 darjah Celsius (bergantung kepada ketuhar masing-masing) sehingga puding set.
  7. Setelah masak, keluarkan puding, dan biarkan sehingga sejuk, kemudian simpankan di dalam peti sejuk selama 3 jam. Keluarkan puding dan letakkan topping di atasnya. Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.hhhmmmmm.....sedaaapppp...😚😚😚.
  8. Kalau kamu yang belum berpunya ketuhar, puding ini boleh dimasak dengan cara mengukus. Jangan lupa penutupnya dibungkus menggunakan kain..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik