Recipe: Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 Terbaik
Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑.
You can have Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑
- You need 500 ml of Susu penuh krim.
- You need 6 biji of Telur.
- It's 120 gm of Gula pasir.
- It's 1 sudu teh of Ekstrak vanila.
- Prepare of 👉 Caramelised.
- Prepare 120 gm of Gula pasir.
- It's 6 sudu besar of Air.
- You need of 👉 Topping.
- You need of Strawberi, Pic, Ceri, Krim putar.
Puding 🍮Caramel Pudding dengan Buah-buahan🍓🍒🍫🍑 step by step
- Panaskan dalam periuk/sauce pan susu dengan gula pasir kacau sehingga gula melarut (jangan sampai mendidih). Matikan api dan biarkan sehingga sejuk. Ketepikan.
- Untuk Caramelised: Panaskan gula pasir dan air dengan api sederhana sehingga cair dan warnanya berubah menjadi kuning keperangan (jangan dikacau ya). Saya punya kurang keperangan. Selepas semua mencair matikan api.
- Sediankan acuan ramekin/acuan tahan panas, sapukan dengan mentega/marjerin, kemudian tuangkan cecair caramel panas ke dalam acuan. (Sama rata ya). Ketepikan.
- Pukul telur dan ekstrak vanilla dengan menggunakan pemukul telur/garpu sehingga sebati (jangan sampai berbuih ya), kemudian tuangkan cecair susu ke dalam telur sambil dipukul perlahan-lahan dengan pemukul telur/garpu. Kemudian tapiskan.
- Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celsius.
- Masukkan cecair puding ke dalam acuan berisi karamel. Tutupkan setiap acuan dengan menggunakan kertas aluminium, susunkan dalam loyang, kemudian tuangkan air panas ke dalaam loyang (bakar dengan teknik bean marie/water bath). Bakar puding selama 40 minit pada suhu 150 darjah Celsius (bergantung kepada ketuhar masing-masing) sehingga puding set.
- Setelah masak, keluarkan puding, dan biarkan sehingga sejuk, kemudian simpankan di dalam peti sejuk selama 3 jam. Keluarkan puding dan letakkan topping di atasnya. Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.hhhmmmmm.....sedaaapppp...😚😚😚.
- Kalau kamu yang belum berpunya ketuhar, puding ini boleh dimasak dengan cara mengukus. Jangan lupa penutupnya dibungkus menggunakan kain..
Komentar
Posting Komentar