Recipe: Bubur Pulut Hitam Paling Sedap
Bubur Pulut Hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Making this bubur pulut hitam requires a little more time as you need to soak the black glutinous rice Check out my other pulut hitam recipes: Pulut Hitam Chiffon Cake, Pulut Hitam Ogura Cake.
In old days, black rice was nicknamed "forbidden rice" because. Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya. Saya minta maaf atas semua yang menghubungi. You can cook Bubur Pulut Hitam using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Bubur Pulut Hitam
- It's 230 gm of Pulut hitam (direndam semalaman).
- Prepare of Setengah ketul gula melaka.
- It's 4 of sdm gula pasir/brown sugar.
- Prepare Daun of pandan disimpul.
- It's 1 kotak of santan KARA.
- Prepare 3/4 cawan of santan cair.
- You need Sedikit of garam.
- It's Sedikit of bancuhan air tepung jagung.
Jika ada apa apa, saya akan maklumkan kepada semua kembali. In Malay language, it's called bubur pulut hitam. View Recipe Details Below "Bubur Pulut Hitam" refers to Black Glutinous Rice porridge. It is a very popular dessert in Singapore and Malaysia made with black glutinous rice.
Bubur Pulut Hitam instructions
- Toskan pulut yang direndam semalaman..
- Masukkan pulut hitam yang ditos dan daun pandan yang disimpul kedalam periuk berisi air dan masak sehingga kembang.
- Setelah kembang, masukkan santan pekat satu kotak beserta gula melaka dan gula pasir. Masak hingga pekat dan siap..
- Santan cair dimasak atas api yang kecil. Masukkan daun pandan yang disimpul, garam serta air bancuhan tepung jagung. Ia untuk memekatkan kuah santan..
- Siap untuk dihidang..
Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain. Pulut hitam ini akan bertukar ungu gelap apabila di masak. Saya tidak pernah memasak bubur pulut hitam ini tetapi saya tahu cara penyediaannya sangat mudah dan sangat simple.
Komentar
Posting Komentar