Recipe: Asam pedas melaka ikan kerapu Sedap
Asam pedas melaka ikan kerapu. Memasak asam pedas yg sedap memang kena sabar. Sabar utk menunggu bahan yg ditumis masak Lauk asam pedas adalah antara lauk kegemaran saya. Ianya memang sesuai dimasak sbg hidangan berbuka puasa juga.
Kalau kita tahu, sebenarnya tidak hanya protein saja yang bisa kita dapatkan dari mengkonsumsi resep ikan asam manis pedas. Learn from One World Hotel chef Amar Abdul Rahim how he prepares his Kepala Ikan Merah Asam Pedas Melaka. As a child, One World Hotel chef Amar Abdul Rahim was the only one among his siblings to shadow his grandmother in the kitchen to learn how to cook kepala ikan and later, develop. You can have Asam pedas melaka ikan kerapu using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Asam pedas melaka ikan kerapu
- You need 2 of ekor ikan kerapu.
- Prepare 1 of inci halia *ditumbuk.
- You need 2 ulas of bawang putih *ditumbuk.
- You need 2 of biji bawang merah *ditumbuk.
- You need 1 of sudu besar lada hitam *ditumbuk.
- It's 1 of sudu kecil halba.
- Prepare 2 helai of daun limau purut.
- Prepare 4 of senduk kecil cili mesin.
- Prepare 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
- It's 1 of sudu kecil garam.
- You need 1/2 of genggam asam jawa.
- You need 2 of mangkuk air (medium).
- It's 3 batang of sayur sawi.
Atau Asam Pedas Chef Hanieliza di SINI. Nak melengkapkan JJCM Malaysia, kita cuba pulak resepi Asam Pedas Melaka. Yang ini adalah hasil tuaian pertama pokok kantan saya. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
Asam pedas melaka ikan kerapu instructions
- Tumis bahan² yang ditumbuk sehingga layu..
- Masukkan cili mesin dan tumis sehingga garing..
- Masukkan halba, serbuk kunyit dan daun limau. Perahkan asam jawa. Jika terlalu pekat dan terlebih rasa masam tambahkan air..
- Masukkan ikan kerapu yang telah disiang. Kemudian masukkan sayur sawi. Rasakan garam. Dan hidang..
Biarkan betul betul mendidih, baru dimasukkan ikan dan bahan bahan lain. Memakai ikan patin, disebut Asam Pedas Patin. Sayangnya ikan Baung tidak tersedia di tempat tinggal saya sekarang. Kebetulan saya punya stok ikan lele yang masih kerabat ikan baung, yach terpaksa ikan ini yang saya masak. Buat anda yang punya problem serupa silahkan pakai cara di atas.
Komentar
Posting Komentar