Recipe: Apam Serabai Dengan Serawa Durian Paling Sedap
Apam Serabai Dengan Serawa Durian. Resepi serawa durian ini mengandungi sedikit gula melaka kerana terdapat sesetengah orang yang kurang gemar serawa durian yang berwarna terlalu perang. Tetapi untuk kebiasaan, serawa durian selalunya dimakan bersama pulut kukus. Serawa durian atau pun pengat durian memang sesuai disajikan sebagai hidangan pencuci mulut.
Untuk resepi ni Che Nom hanya masukkan sedikit gula melaka kerana tak. Durian season is here, do you want to enjoy a nice, creamy and unique Serawa Durian dessert? Follow Chef Zul, the Malay sous chef at Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur, to make Serawa Durian in this Durian season. You can cook Apam Serabai Dengan Serawa Durian using 16 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Apam Serabai Dengan Serawa Durian
- Prepare of Bahan kuih serabai.
- Prepare 1 cawan of tepung gandum.
- It's 3/4 cawan of tepung beras.
- It's 1 kotak of santan Kara + 1/2 cawan air.
- You need 1 of sdt mauripan.
- Prepare 1 of sdb gula.
- It's Sedikit of garam.
- It's 1 of biji telur.
- It's of Air tambahan (jika perlu).
- It's of Bahan serawa durian.
- Prepare 10 ulas of durian (lebih pun tak pa).
- Prepare 1 kotak of santan.
- It's of Gula secukup rasa.
- It's 2 helai of daun pandan.
- Prepare of Air secukupnya.
- Prepare of Secubit garam.
Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam. Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Dalam kes ini, serabai biasanya sedap dimakan dengan kuah durian. Mendengar dua kombinasi ini, kami pasti anda sudah pasti terliur.
Apam Serabai Dengan Serawa Durian instructions
- Kuih serabai :Bancuh semua bahan hingga kelikatan yang boleh dituang (tak berapa pekat tak berapa cair Biarkan bancuhan 30 min sblm masak.
- Kalau yang ada acuan serabai, boleh bakar dengan acuan, kalau takde tak apa, boleh gunakan kuali kecil dan masak satu persatu. Tutup acuan/kuali masa memasak. Dah masak angkat daripada acuan/kuali..
- Hidangkan serabai dengan serawa durian.
- Serawa durian : Masak semua bahan sampai pekat..
- Tips : Serabai juga boleh dimakan dengan Sambal sardin atau Sambal ikan bilis..
- Tips : gunakan tepung beras cap teratai atau jati..
- Tips : Nak sedapkan santan tu, Klu guna kelapa parut..kita bole guna air kelapa untuk perah santan. Boleh juga gantikan dgn susu cair atau santan kotak..
- Tips : Sapu acuan /kuali dengan sedikit minyak (guna tisu untuk sapuan).
Cicah pula dengan kuah durian, memang sedap elok. Bukan susah pun nak buat dia. Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik. Kalau tepung lain pun tiada masalah tapi nanti kurang la sikti. Penanaman bibit durian dilakukan dengan cara memasukkan ke dalam lubang dan ditimbun hingga sebatas leher akar.
Komentar
Posting Komentar