How to Make Satay Daging Goreng Istimewa
Satay Daging Goreng.
You can have Satay Daging Goreng using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Satay Daging Goreng
- Prepare 500 g of daging lembu batang pinang dipotong dadu.
- It's of Bahan kisar halus.
- Prepare 3 batang of serai.
- Prepare 1 of setengah inci lengkuas.
- It's 1 of setengah inci halia.
- It's of Setengah bawang holland.
- You need 2 of biji bawang merah besar.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- You need of Serbuk kunyit.
- You need of Serbuk lada hitam.
- It's 6 of sudu gula perang.
- You need of Garam secukup rasa.
- Prepare of Disangai dan ditumbuk kasar.
- It's 1 of sudu besar biji ketumbar.
- It's 1 of sudu besar jintan manis.
- You need 1 of sudu besar jintan putih.
Satay Daging Goreng step by step
- Daging dipotong dadu. Sementara itu kisar halus bahan-bahan yang diperlukan. Biji ketumbar, jintan manis dan jintan putih disangai dan tumbuk hingga hancur..
- Satukan semua bahan yang dikisar dan ditumbuk tadi bersama daging. Tambahkan sedikit kicap pekat manis. Perap semalaman dalam chiller..
- Setelah diperap. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan daging sedikit demi sedikit. Tak perlu gunakan minyak yang banyak kerana daging akan mengeluarkan jus lemak. Masak hingga kuah menjadi kering dan daging menjadi lembut sekata. Sentiasa gaul untuk elakkan masakan hangit dengan api sederhana. (Saya sengaja letakkan baki setengah bawang holland dan daun kunyit yang dihiris di akhir masakan untuk menambahkan rasa).
- Setelah kuah perapan kering dan garing. Siap dan boleh dihidangkan bersama nasi panas..
Komentar
Posting Komentar