Easiest Way to Cook Puding karamel Istimewa
Puding karamel. Karamelli Puding, pudingle karameli buluşturarak şahane bir lezzet yakalamak isteyenler için enfes bir sütlü tatlı çeşididir. Mükemmel lezzetinin yanı sıra oldukça da hafif olması ile ünlü olan karamelli. Bahan Karamel: Panaskan air, masukkan gula, aduk hingga menjadi karamel.
Puding adalah satu hidangan penutup (desert) yang sangat enak karena mempuyai tekstur yang lembut dan manis. Resep Puding Karamel - Makanan yang satu ini biasanya disajikan sebagai makanan penutup. Puding yang berbahan agar-agar selain memiliki rasa yang enak juga memiliki kandungan serat yang. You can cook Puding karamel using 5 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Puding karamel
- Prepare 5 of sudu besar gula.
- Prepare 4 of biji telur gred A.
- It's 1 cawan of susu cair.
- You need 1 cawan of air.
- You need 3/4 cawan of susu pekat.
Puding Karamel kukus ini gampang buatnyaa, bahannya sedikit, gampang dicari dan ngga ribet, tapi rasanya menurutku enakkk. Resepi puding karamel ini semestinya harus dicuba! Resepi puding karamel ini semestinya harus dicuba! Kali ini saya ingin kongsikan resepi Puding Karamel yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.
Puding karamel instructions
- Panaskan gula di dalam kuali. Pastikan kuali btul2 kering tanpa air ye biarkan seketika sambil kacau pastu dia bertukar warna karamel. Biarkan gula betul2 hancur tutup api n cepat2 letakkan gula karamel di dalam loyang. Gula karamel cepat keras so sediakan loyang awal2 ye...
- Pecahkan telur di dalam mangkuk diikuti dengan masukkan susu cair, air dan susu pekat. Sy guna cawan yg same untuk susu cair, air dan susu pekat. Kalau xnak manis boleh kurangkan lagi susu pekat..
- Kacau bagi sebati semuanya. Sy guna whisk / pemutar telur bg mudah dan cepat. Setelah sebati tapiskan dan masukkan ke dalam loyang gula karamel tadi. Panaskan terlebih dahula oven selama 10 minit sebelum bakar..
- Letakkan air di dalam dulang yang lapik loyang kita tu (teknik water bath) biarkan sedikit tenggelam. Bakar pada suhu 200c selama 45minit. Ikut oven masing2 ye. Try cucuk dengan garpu puding kalau xmelekat kat garpu dh masak la tu...
- Sy guna loyang kecik.. Keluarkan dri oven dan tunggu biar betul2 sejuk bru tekupkan dengan pinggan untuk terbalikkan puding. Masukkan dlm peti ais makan sejuk2 sedap ni. Sy keluarkan mase tengh panas lg n xhati2 so pecah tepi dia mcm tu.. Rase still ada..
Dua hari berturut turut menyediakan puding yang sangat hot ini. Klik di SINI untuk entri sebelum ini. Puding Karamel kukus ini gampang buatnyaa, bahannya sedikit, gampang Resepi puding karamel ini semestinya harus dicuba! Puding ini sangat enak dan lembut, sesuai dimakan. Resepi puding karamel ini semestinya harus dicuba!
Komentar
Posting Komentar