Recipe: Tepung pelita versi talam Paling Sedap

Tepung pelita versi talam. Padahal dulu kue tradisional ini selalu tersedia di pasar. Selain rasa manis-gurihnya yang lezat, kelembutan kue talam juga jadi nilai plus tersendiri. Warnanya pun beragam, mulai dari kuning, coklat, hingga hijau yang bikin kue ini terlihat sangat cantik.

Tepung pelita versi talam Popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura. Tepung pelita merupakan sejenis kuih yang manis tetapi tidak tahan lama. Find this Pin and more on Kuih Muih by Resepi Mudah. You can cook Tepung pelita versi talam using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Tepung pelita versi talam

  1. It's of Lapisan hijau.
  2. It's 1 cawan of tepung beras.
  3. Prepare 1 cawan of gula.
  4. It's 1 cawan of air daun pandan.
  5. You need 2 cawan of air pewarna hijau.
  6. You need of Lapisan putih.
  7. Prepare 1 cawan of tepung beras.
  8. You need 3 cawan of santan (1 kotak).
  9. Prepare 1 of sudu gula.
  10. You need of Sehelai daun pandan.
  11. Prepare Sedikit of garam.

Resepi kuih tepung pelita (versi kelantan). Find tepung pelita stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day. Kue Talam Gula Merah Lapis Pandan ROTI KIRAI SEDAP DAN LEMBUT DAHLIA'S KITCHEN.

Tepung pelita versi talam step by step

  1. Campur semua bahan lapisan hijau. Kacau sebati. Tapis dan masuk ke dalam periuk. Masak atas api sekejap sehingga nampak pekat. Tuang dalam talam..
  2. Ulang cara untuk bahan lapisan putih..
  3. Tuang lapisan putih di atas lapisan hijau..
  4. Kukus selama 10 minit..
  5. Tunggu hingga sejuk. Siap untuk dihidang..

Rasa Tepung Pelita yang lemak manis tidak lari ye walaupun diinovasi dengan penambahan Gula Melaka dan diisi dalah cawan je. Kepada anda yang susah sangat nak dapat daun pisang, resipi ini sangat membantu keinginan korang nak makan tepung Pelita, senang buat dan sedap makan. Tepung bungkus merupakan sejenis kuih tradisi yang diperbuat daripada tepung dan berinti kelapa. Kuih ini dibungkus dengan daun pisang. Baru-baru ini, ramai memperkatakan tentang harga kuih yang semakin mahal.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik