How to Prepare Kuih tepung pelita yang Mudah
Kuih tepung pelita. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional lembut. Berbeza dengan kuih tako yang terletak dalam daun pandan, kuih tepung pelita dimasak dalam acuan bekas daun pisang. Contact Kuih tepung pelita on Messenger.
Dalam banyak-banyak kuih tradisional di Malaysia ini, kuih pelita yang sangat digemari ramai. Lebih-lebih lagi, pada bulan Ramadhan kerana kuih inilah yang sering dicari untuk juadah berbuka puasa. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. You can cook Kuih tepung pelita using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih tepung pelita
- It's of Acuan bakul.
- It's Daun of pandan.
- It's of Lapisan bawah.
- You need 1 cawan of tepung beras.
- Prepare 1 of sdm tepung jagung.
- It's 1 cawan of gula.
- You need 1 cawan of air pandan.
- You need of Titiskan sdikt pwarna (sy x, sbb dh abis).
- You need of Lapisan atas.
- Prepare 1 cawan of tepung jagung.
- Prepare 6 cawan of air.
- You need 1 1/2 cawan of gula.
- Prepare 1 cawan of santan.
- You need Sedikit of garam.
Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. In this traditional Malaysian rice cake, the bottom green layer is flavored with pandan, while the top white layer is made with coconut milk. Teringin nak makan kuih tepung pelita tapi tak jumpa mana yang sedap? Kuih tepung pelita sememangnya telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia sejak dulu lagi.
Kuih tepung pelita instructions
- Potong 5 dibawah daun pandan jangan sampai diatas, masuk dah lupatkan.
- Blenderkan pandan dengan air 1 cawan saje ye.. Dah tapiskan takut nanti termakan daun pandan pula 😜.
- Tuangkan tepung beras dan tepung jagung kemudian gaul dengan air sikit demi sedikit, sudah sebati masukkan kesemua sukatan air tersebut. Masak dengan api yg sederhana barulah masukkan gula dan air pandan gaul sampai m'gelegak.
- Tuangkan ke acuan kite.
- Tepung jagung gaul dengan air sikit demi sedikit sudah sebati masukkan semua bahan lapisan atas masak dengan api sederhana juga dan gaul sampai gelegak. Tuangkan ke acuan yg sudah diisi dgn lapisan hijau tu tadi. Sudah abis masukkan smua dan sejukkn ke dlam peti ais dalam setengah jam boleh dah makan😋.
- Siap!! Masa untuk makan😍.
Tepung, air, jus pati pandan dan air kapur disatukan. Keenakan kuih tepung pelita boleh kita rasai pada kepekatan dan kemanisan kuih ini. Setiap kali bulan puasa, tepung pelita antara kuih muih yang paling dicari. Kalau lambat je ke bazar Ramadan, memang tak dapat la nak merasa sebab kuih ini sememangnya laku keras dan cepat habis. Katso arkistovideoleikkeitä aiheesta kuih tepung pelita.
Komentar
Posting Komentar