Easiest Way to Cook Sate ayam (juadah raya) Paling Sedap
Sate ayam (juadah raya). Resepi soto ayam yang anda perlu cuba. Sangat sedap dan lazat. menggunakan mushroom soup campbell sbg bahan tambahan . Berbalik pada persiapan raya, semua juadah dan hidangan lain disediakan Nana kecuali rendang.
Hari ini saya sediakan Rendang Ayam Nogori. Resepi ini saya pelajari dari Kak Rokiah yang menjual nasi. Selamat Hari raya, jemput datang beli ayam kaml Pdg Landak dan Cabang tiga Apal. You can cook Sate ayam (juadah raya) using 6 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Sate ayam (juadah raya)
- It's 1 of ekor ayam(ambil isi sahaja..ayam anggaran dlm 2 kilo).
- Prepare 2 of sudu besar serbuk kunyit.
- It's 5 batang of serai*.
- You need of 1 labu bawang putih* 3 inci lengkuas 3inci halia*.
- You need of 1 1/2 sudu besar jintan kasar* 1 1/2 sudu jintan halus*.
- You need of 2 cawan gula sedikit garam.
PagesOtherBrandProduct/ServiceAyam Kamal TradingVideosNikmati juadah Hari Raya bersama ayam segar dari Ayam Kamal. ALOR GAJAH - Pada musim perayaan ini, juadah sate pasti menjadi kegemaran ramai dan turut menjadi pilihan mereka yang ingin mengadakan majlis rumah terbuka. SABUNG AYAM ONLINE - Cara Membuat Ayam Aduan Menjadi Haus Darah. Ayam laga yang bagus harus memiliki mental dan juga tubuh yang berbobot dan ideal serta akan lebih baik jika ayam selalu agresif.
Sate ayam (juadah raya) step by step
- Ayam dibuang tulang dan ambil isinya sahaja.kemudian isi ayam tersebut dipotong dadu. Kisarkan bahan2 yg bertanda* kemudian boleh di gaul bersama isi ayam tadi,masukkan serbuk kunyit,gula dan garam secukup rasa,gaul sebati dan perap sehingga 2 atau 3 jam.lagi lama perap lagi sedap.biasa akak biarkan semalaman didalam peti ais,esuknya baru akak cucuk..
- Sekiranya sate yg diperam tadi disempan ditempat sejuk beku keluarkan lebih awal supaya cair dan senang utuk dicucuk.sebelum cucuk lidi hendaklah direndam separuh ke dalam minyak masak.petua supaya isi tidak melekat pada kidi apabila dimasak..
- Tiba saatnya membakar sate.dah masak boleh di hidankan bersama kuah kacang dan ketupat..
- RESEPI UNTUK KUAH. 1/2 kg kacang tanah,15tangkai cili kering,10ulas bawang kecil,5 ulas bawang putih,2 inci halia, 3 batang serai,1 cawan gula merah.
- Goreng kacang tanahsehingga masak,bila dah sejuk kisarkan. Kisarkan bawang kecil,bawang putih halia,cili, dan serai. Panaskan sedikit minyak,kemudian masukan bahan yg dikisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.masukkan kacang yg telah dikisar tadi. Kemudian masukkan air.air jangan terlalu banyak,agak2 sesuai dengan kacang tanah tadi.jika terlebih air kuah akan cair. Biar sampai mendidih kemudian masukkan gula merah,gula putih,garam secukup rasa.biarkan mendidih sehingga masak dan pekat.siap..
Dalam banyak-banyak mangkuk, termasuk mangkuk ready nak raya, mangkuk apa yang isi air tak penuh-penuh Juadah ni jarang orang masak time raya tapi dalam banyak banyak juadah makanan berasaskan ayam cam rendang raya ayam, sate raya ayam…yang ni pakai nama haiwan lain. Berikut merupakan juadah popular yang wajib ada pada pagi raya. Tidak lengkap beraya jika tiada makanan-makanan tradisional masyarakat Melayu ini. Selain boleh dimakan dengan sate dan cucur udang, kuah kacang juga enak dimakan bersama nasi impit di pagi raya. Resep Sate Ayam - Sajian sate cukup unik karena potongan-potongan daging kecilnya yang ditusuk lidi kelapa/bambu, dipanggang menggunakan bara arang kayu.
Komentar
Posting Komentar