Recipe: Tepung Pelita Istimewa
Tepung Pelita.
You can have Tepung Pelita using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Tepung Pelita
- It's of Lapisan Bawah.
- It's 1 cawan of gula.
- It's 1 cawan of tepung beras.
- Prepare 4 cawan of jus pandan.
- You need of Secubit garam.
- Prepare of Pewarna hijau jika suka.
- You need of Lapisan Atas.
- It's 1 kotak of kecil santan (200ml).
- You need 3 cawan of air.
- You need 3 tbs of tepung beras.
- Prepare 1 tbs of tepung jagung.
- It's 1 tsp of garam.
- Prepare of Kelongsong daun pisang.
- You need of Gula pasir untuk ditabur di dalam kelonsong.
Tepung Pelita step by step
- Campur semua bahan untuk lapisan bawah dan kacau di atas api sederhana kecil. Tunggu sehingga pekat dan meletup-letup. Tekstur mesti lah licin dan tidak berketul-ketul..
- Tuang adunan di dalam kelongsong, separuh paras daun..
- Rata kan guna sudu jika perlu. Tabur kan gula di atas lapisan..
- Masak bahan lapisan atas dengan api sederhana kecil, kacau sehingga pekat dan meletup-letup. Waktu ini boleh adjust rasa garam. Jika termasin, tambah sedikit air dan sebaliknya..
- Tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi sehingga penuh. Biarkan kuih sejuk beberapa jam sebelum dihidang. Enak juga dinikmati sejuk dari peti ais..
- Tips = Cara-cara membuat kelongsong daun pisang boleh lihat pada post ter dahulu..
Komentar
Posting Komentar