Recipe: Satay Ayam & Daging Paling Sedap
Satay Ayam & Daging.
You can cook Satay Ayam & Daging using 24 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Satay Ayam & Daging
- You need 400 gm of isi ayam (dipotong kecil).
- Prepare 200 gm of daging (dipotong nipis).
- Prepare of Bahan Kisar :.
- It's 1 of biji bawang besar.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci lengkuas.
- It's 1 1/2 of inci kunyit hidup.
- You need 2 batang of serai.
- You need 2 of inci halia.
- You need 1/2 of sudu besar jintan putih.
- Prepare 1/2 of sudu besar jintan manis.
- It's 1 sudu teh of garam.
- Prepare 6 of sudu besar gula.
- Prepare 1 sudu teh of serbuk kunyit.
- It's of Secubit serbuk perasa.
- It's of Bahan Kuah Kacang :.
- You need 2 of bungkus Pes Kuah Kacang Segera (sebarang jenama).
- Prepare 1 cawan of air.
- It's of Bahan Nasi Impit :.
- It's 8 of bungkus Nasi Impit Segera.
- You need 2 liter of air.
- It's of Bahan Sampingan :.
- You need 1/2 batang of timun (dipotong dadu).
- You need 1 of biji bawang besar (dipotong dadu).
Satay Ayam & Daging step by step
- Kisar halus semua bahan kisar. Tuangkan ke dalam mangkuk & masukkan ayam dan daging. Perap seharian (kalau nak lagi sedap, perap semalaman. Simpan dalam peti ais).
- Daging dan ayam dikeluarkan dari peti sejuk dan dicucuk pada lidi. Ulangi langkah ini sehingga kesemua bahan habis..
- Bakar sehingga masak sempurna (hakak bakar kaedah tradisional lah, bau arang tula penyedapnya haaa)ðŸ¤.
- Kuah Kacang : Masukkan pes kuah kacang dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih..
- Nasi Impit : Rebus nasi impit sehingga masak sempurna. Toskan air dan sejukkan. Potong empat apabila ingin dihidangkan..
- Kaedah penyediaan : Satay ayam dan daging boleh dihidangkan bersama-sama kuah kacang dan nasi impit. Turut boleh dihidangkan beserta timun dan bawang. Selamat mencuba..
Komentar
Posting Komentar