Recipe: Masak lemak ketam bunga Sedap
Masak lemak ketam bunga. Resipi ini adalah hak cipta tersendiri,ikut selera tekak sendiri. mudah dan semua orang boleh cuba. yang penting kena yakin sedap. Grilled Grouper Fish With Lotus Leaf-Assam Juice , Bunga Kantan, Shallot-Deep Fried. Daging Gulai, Lala Masak Pedas, Gulai Sotong, Paru Goreng, Ayam Goreng Berempah等热盘美食.
Jom layan resepi di bawah ini. Bersihkan ketam dan kukus hingga masak. Kredit resipi & foto: Shahriah Abdullah. You can cook Masak lemak ketam bunga using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Masak lemak ketam bunga
- You need 10 of ekor ketam bunga.
- Prepare 1 of biji bawang besar.
- Prepare 1 ulas of bawang putih.
- You need 1 of biji buah keras.
- It's 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
- You need 1 of sudu kecil cili giling.
- Prepare 1 kotak of kecil santan.
- You need 3 batang of serai.
- You need 1 of asam keping.
Cara mudah buat Ketam Masak Lemak Cili Api. Pastikan ketam yang segar dsupaya hidangan anda menjadi lazat. Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api yang tak asing lagi, pastikan ketam yang segar dan hidangan anda menjadi lazat. Jika ketam betina yg mempunyai telur anda tidak perlu buang kulit (seperti dalam gambar).
Masak lemak ketam bunga instructions
- Bahan- bahan disediakan.
- Kisar bawang besar,bawang putih dan buah keras.isikan sedikit air..
- Sediakan periuk dan panaskan minyak.Serai diketuk dan ditumis.kemudian masukkan bahan kisar..
- Masukkan santan,asam keping,cili giling,garam dan gula.sentiasa kacau hingga mendidih dan masukkan ketam.tutup api.
- Siap.
Jika ketam biasa, buang kulit dan potong dua bahagian dan. Belacan Lemak Indonesian Food Lunch Foods Country Table Food Food Indonesian Cuisine. Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan. Tentu ramai yang mengemari resepi ketam masak lemak cili api.
Komentar
Posting Komentar