How to Prepare Bihun Goreng Tomyam Paling Sedap
Bihun Goreng Tomyam.
You can have Bihun Goreng Tomyam using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Bihun Goreng Tomyam
- Prepare 400 gram of bihun (1bungkus).
- It's 100 gram of udang kecil.
- It's 200 gram of isi ayam.
- It's 2 batang of karot.
- It's 2 of biji tomato.
- Prepare 1 of biji lada benggala merah.
- Prepare 3 batang of serai.
- You need 15 of tangkai cili padi.
- It's 1 of biji bawang besar.
- You need 5 ulas of bawang putih.
- You need 2 of sudu besar paste tomyam.
- It's 1/4 of biji kobis.
- Prepare 1 of sudu besar serbuk sup tom yam.
- You need 2 of sudu besar air pati limau.
- You need 2 of sudu kecil garam.
- It's 2 of sudu besar gula.
- Prepare 1 of sudu kecil serbuk perasa.
Bihun Goreng Tomyam instructions
- Bahan yang diperlukan.
- Rebus udang kecil dan kisar hingga halus. Ketepikan dahulu..
- Kisar bersama bawang besar, bawang putih dan cili api..
- Panaskan minyak dan gorengkan isi ayam seketika..
- Masukkan bahan kisar, (bawang besar, bawang putih dan cili api tadi) dan serai yang telah diketuk.
- Masukkan air rebusan udang dan gaul sebati..
- Masak sehingga agak kering dan masukkan pes tomyam, serbuk sup tomyam, gula, garam dan serbuk perasa. tambah bahan perasa jika masih tawar☺️.
- Gaul sebati dan masukkan bihun. Bihun rendam dahulu 1/2 - 1jam sebelum masak ya😉.
- Gaul sebati bihun sebelum masukkan sayur-sayuran dan gaul sebati bersama bihun. Jika bihun agak keras, tambah sedikit air panas dan gaul sebati. Masak sehingga kering dengan api sederhana. Selamat mencuba😊.
Komentar
Posting Komentar