How to Prepare Bihun Goreng Tomyam Paling Sedap

Bihun Goreng Tomyam.

Bihun Goreng Tomyam You can have Bihun Goreng Tomyam using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Bihun Goreng Tomyam

  1. Prepare 400 gram of bihun (1bungkus).
  2. It's 100 gram of udang kecil.
  3. It's 200 gram of isi ayam.
  4. It's 2 batang of karot.
  5. It's 2 of biji tomato.
  6. Prepare 1 of biji lada benggala merah.
  7. Prepare 3 batang of serai.
  8. You need 15 of tangkai cili padi.
  9. It's 1 of biji bawang besar.
  10. You need 5 ulas of bawang putih.
  11. You need 2 of sudu besar paste tomyam.
  12. It's 1/4 of biji kobis.
  13. Prepare 1 of sudu besar serbuk sup tom yam.
  14. You need 2 of sudu besar air pati limau.
  15. You need 2 of sudu kecil garam.
  16. It's 2 of sudu besar gula.
  17. Prepare 1 of sudu kecil serbuk perasa.

Bihun Goreng Tomyam instructions

  1. Bahan yang diperlukan.
  2. Rebus udang kecil dan kisar hingga halus. Ketepikan dahulu..
  3. Kisar bersama bawang besar, bawang putih dan cili api..
  4. Panaskan minyak dan gorengkan isi ayam seketika..
  5. Masukkan bahan kisar, (bawang besar, bawang putih dan cili api tadi) dan serai yang telah diketuk.
  6. Masukkan air rebusan udang dan gaul sebati..
  7. Masak sehingga agak kering dan masukkan pes tomyam, serbuk sup tomyam, gula, garam dan serbuk perasa. tambah bahan perasa jika masih tawar☺️.
  8. Gaul sebati dan masukkan bihun. Bihun rendam dahulu 1/2 - 1jam sebelum masak ya😉.
  9. Gaul sebati bihun sebelum masukkan sayur-sayuran dan gaul sebati bersama bihun. Jika bihun agak keras, tambah sedikit air panas dan gaul sebati. Masak sehingga kering dengan api sederhana. Selamat mencuba😊.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik