How to Make Pulut Kacau Durian #ChefZam Paling Sedap

Pulut Kacau Durian #ChefZam. Menyediakan makanan yang sukar dibuat tapi sedap dimakan. Cukup manis, cukup lemak Resepi Pulut Durian - Hari ini saya turun ke dapur untuk mengerjakan durian yang dihantar dengan anak saya Ana dan Anis yang membelinya di rumah teman mereka di Kuala Kubu Bharu. Buah durian yang siap dikopek (lebih sedap jika guna durian A) Tanak Pulut Dahulu Jika anda tidak pasti cara untuk menanak pulut, di sini dikongsikan sedikit.

Pulut Kacau Durian #ChefZam Kacau ketika pulut dan santan masih panas. Jika telah sejuk, kurang menjadi dan pulut mungkin Pulut Durian Thailand Yang Seriously Sedap Sedikit petikan dari kuliah berkenaan Israk Mikraj oleh. Kuih wajik adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. You can have Pulut Kacau Durian #ChefZam using 7 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Pulut Kacau Durian #ChefZam

  1. Prepare 5 cawan of beras pulut.
  2. It's 3 cawan of air.
  3. Prepare 1 cawan of santan pekat segar.
  4. It's 4 cawan of gula perang.
  5. You need 2 keping of gula melaka.
  6. Prepare 10 ulas of durian.
  7. It's 1 sudu teh of garam.

Wajik adalah sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan santan dan nisan. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba. Kacau nak bagi biji sagu tu tak melekat antara satu sama lain.

Pulut Kacau Durian #ChefZam instructions

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Rendam beras pulut 1 - 3 jam. Basuh, bilas dan toskan..
  3. Sediakan kukusan. Masukkan beras pulut dalam bekas dan tambah 2 cawan air. Kukus pulut 10 minit dan dikacau. Kukus lagi 5 minit atau hingga masak..
  4. Seterusnya, cairkan gula perang dan gula melaka dengan secawan air. Tambah santan dan garam. Masak hingga mendidih dan agak pekat..
  5. Masukkan durian, diikuti dengan pulut. Kacau sebati. Sentiasa dikacau dengan api sederhana. Keluarkan biji durian (masa ni, isi durian dah tertanggal dari bijinya). Kacau lagi hingga betul-betul kering dan sebati..
  6. Siap. Masukkan ke dalam acuan dan biar sejuk barulah boleh dipotong. Selamat mencuba..

Lagi pun kalau dibiarkan kang santan tu pecah minyak pula. Pulut tu boleh buat Pulut Durian pulak. Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Pulut Bubur Durian is the southern cousin of Thai sticky rice with Durian.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik