Easiest Way to Make Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) Terbaik
Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi).
You can cook Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi)
- It's 1 of ekor ayam kampung (dipotong kecil-kecil).
- It's 4 ulas of bawang merah*.
- Prepare 2 ulas of bawang putih*.
- Prepare 1/2 of inci halia*.
- Prepare 1 of paket bunjut sup.
- You need 1 liter of air bertapis.
- It's 1/2 of sudu kecil asam jawa.
- You need 4-5 of sudu kecil garam pink himalaya.
- It's 4-5 of sudu minyak masak.
Sup Ayam Kampung (Versi Periuk Nasi) step by step
- Tumbukkan bersama bahan-bahan bertanda *. Hidupkan periuk nasi dan tekan butang “Cook”. Masukkan minyak masak. Tanpa perlu tunggu minyak panas, masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Tumiskan hingga naik bau harum. Tips: Minyak yang terlalu panas menyebabkan bahan tumisan hangus dan menjadi pahit..
- Masukkan ayam. Gaul seketika, dan biarkan masak sekejap kira-kira 30 saat..
- Masukkan air. Paras air di periuk nasi saya adalah pada paras 1.8L. Masukkan sekali bunjut sup. Kali ini, saya gunakan jenama Mak Siti - Sup Tulang. Tutupkan periuk nasi dengan penutupnya, dan biarkan selama kira-kira 30-45 minit (atau sehingga daging ayam empuk)..
- Ini dia keadaannya sup yang sedang menggelegak dalam periuk nasi..
- Masukkan asam jawa dan garam. Gaulkan, dan biarkan mendidih seketika (2-3 minit). Rasa dengan lidah, jika perlu tambah garam, boleh tambah secubit demi secubit hingga cukup rasa. Sup Ayam Kampung Siap! Boleh matikan suis periuk nasi. Boleh juga tukar kepada butang “Warm” untuk kekalkan panasnya sup..
Komentar
Posting Komentar