Recipe: Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi Istimewa

Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi.

Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi You can cook Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi using 12 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi

  1. It's 250 of grm cendawan tiram.
  2. It's 5 ulas of bawang merah.
  3. You need 3 ulas of bawang putih.
  4. You need of Cili padi (ikut kepedasan).
  5. Prepare of Secukupnya kicap manis.
  6. It's of Gula.
  7. It's of Garam.
  8. It's of Serbuk perasa.
  9. You need of Air limau nipis.
  10. You need of Cucuk sate (rendam air supaya tak mudah hangus).
  11. You need of Hirisan timun, tomato dan bawang.
  12. Prepare of Kuah kacang atau sambal kicap.

Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi instructions

  1. Basuh cendawan. Untuk cendawan yg lebar dihiris memanjang..
  2. Kisar bawang2 dan cili padi kemudian tumis hingga masak. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Masukkan kicap manis, kacau rata..
  3. Masukkan cendawan, gaul sebati. Biarkan hingga keluar air cendawan dan cendawan lembut. Rasa mana yg kurang boleh tambah..
  4. Asingkan cendawan dari kuahnya. Kuah ini nanti akan digunakan sebagai bahan pengoles cendawan ketika dibakar..
  5. Masukkan air limau nipis ke dalam kuah dan kacau rata..
  6. Setelah cendawan sejuk bolehlah dicucuk menjadi sate..
  7. Bakar sekejap, ketika sate mulai kering oleskan dgn bahan pengoles tadi. Terbalik2an kedua sisinya..
  8. Sate cendawan tiram sedia dihidang bersama hirisan timun, tomato, bawang dan kuah kacang atau sambal kicap ❤.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik