Recipe: Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi Istimewa
Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi.
You can cook Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi using 12 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi
- It's 250 of grm cendawan tiram.
- It's 5 ulas of bawang merah.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- You need of Cili padi (ikut kepedasan).
- Prepare of Secukupnya kicap manis.
- It's of Gula.
- It's of Garam.
- It's of Serbuk perasa.
- You need of Air limau nipis.
- You need of Cucuk sate (rendam air supaya tak mudah hangus).
- You need of Hirisan timun, tomato dan bawang.
- Prepare of Kuah kacang atau sambal kicap.
Sate Cendawan Tiram #FayeKusairi instructions
- Basuh cendawan. Untuk cendawan yg lebar dihiris memanjang..
- Kisar bawang2 dan cili padi kemudian tumis hingga masak. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Masukkan kicap manis, kacau rata..
- Masukkan cendawan, gaul sebati. Biarkan hingga keluar air cendawan dan cendawan lembut. Rasa mana yg kurang boleh tambah..
- Asingkan cendawan dari kuahnya. Kuah ini nanti akan digunakan sebagai bahan pengoles cendawan ketika dibakar..
- Masukkan air limau nipis ke dalam kuah dan kacau rata..
- Setelah cendawan sejuk bolehlah dicucuk menjadi sate..
- Bakar sekejap, ketika sate mulai kering oleskan dgn bahan pengoles tadi. Terbalik2an kedua sisinya..
- Sate cendawan tiram sedia dihidang bersama hirisan timun, tomato, bawang dan kuah kacang atau sambal kicap ❤.
Komentar
Posting Komentar