How to Prepare Ikan Siakap 3 Rasa yang Mudah

Ikan Siakap 3 Rasa. Bila ikan siakap, terfikir di hati tak kan lah nak goreng garam kunyit jer. Kalau ikut Nana, dia hendak goreng sahaja. Jadi bila saya buat keputusan untuk Jadi saya masak main letak jer ikut apa yang ada di dapur.

Ikan Siakap 3 Rasa Selain bahan-bahan kat bawah ni, korang boleh tambah bahan lain seperti nenas atau mix vegetable dan sebagainya untuk menyedapkan lagi rasa ikan ni. Tambahan lagi jika dipadankan pula dengan lauk lain seperti tom yam poktek ala thai, daging masak kunyit, sayur kailan ikan masin dan telur dadar. Masukkan bahan tumis Masukkan potongan nenas ,cili potong dan tutup api. You can have Ikan Siakap 3 Rasa using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ikan Siakap 3 Rasa

  1. It's 2 of ekor siakap (sederhana).
  2. You need of Kunyit.
  3. Prepare of Garam.
  4. Prepare of Tepung jagung.
  5. Prepare 1 of biji bawang besar.
  6. Prepare 4 ulas of bawang putih.
  7. It's 13 of tangkai cili padi.
  8. You need 1 of inci halia.
  9. You need 2 batang of serai.
  10. You need of Sos cili.
  11. You need of Sos tomato.
  12. It's 2 of biji Limau kasturi.
  13. Prepare of Garam.
  14. You need of Air.

Siap dicurahkan kuah ini atas badan ikan. Tepung rangup serbaguna Bestari perisa pedas. Cara penyediaan: Lumur tepung pada ikan. Hasilnya, luar ikan jadi rangup dan rasa pedas.

Ikan Siakap 3 Rasa step by step

  1. Gorengkan ikan yang telah digaul bersama kunyit, garam dan tepung jagung.. hingga kuning keemasan.
  2. Masukkan bawang, cili, halia, serai. Tumis sampai layu..
  3. Masukkan sos, limau, air, gula dan garam. Sesuaikan rasa dengan kesukaan anda.
  4. Masukkan ikan ke dalam periuk. Siap!.

Kami percaya rata-rata masyarakat kita sangat menggemari menu istimewa ini. Nampak warna merah lebih kurang dengan masakan merah/pedas namun apa yang menambahkan kelainan adalah menu ini ditambah dengan campuran. Penggaraman ikan bertujuan agar ikan awet dan tidak cepat busuk. Namun, rasa asin pada ikan asin sangat kuat untuk lidah manusia. Setiap metode punya kelebihan dan kelemahan tersendiri.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik