How to Make Mihun Goreng Mama Istimewa
Mihun Goreng Mama.
You can have Mihun Goreng Mama using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Mihun Goreng Mama
- You need 1/2 of peket mihun Faiza (di rendam air hingga lembut dan toskan).
- You need 1/2 of biji bawang besar (di hiris).
- It's 1 ulas of bawang putih (di hiris).
- You need 8 of biji bebola ayam (di potong 4).
- It's 1/3 of ikat sayur sawi (kobis pun boleh).
- You need 1/3 batang of lobak merah (di hiris panjang2).
- It's 1 of sudu besar cili boh.
- It's 2 of sudu besar sos cili.
- Prepare 2 of sudu besar sos tiram.
- Prepare 3 of sudu besar kicap (saya campur dengan kicap pedas mahsuri).
- You need 2 of biji telur (pecahkan dalam mangkuk).
- It's 1/2 sudu teh of garam (jika perlu).
- It's 1/2 cawan of air (ikut kesesuaian).
- Prepare 1/3 cawan of minyak untuk menumis.
Mihun Goreng Mama instructions
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau..
- Masukkan cili boh dan tumis sekejap. Kemudian masukkan bebola ayam. Kacau sekejap dalam 3 minit..
- Masukkan cili sos, sos tiram dan kicap. Kacau hingga sebati. Saya suka letak kicap pedas Mahsuri..
- Tambahkan air jika nampak kering. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Kacau biar telur pecah. Masukkan garam jika perlu..
- Kemudian masukkan mihun yang telah di toskan tadi. Masukkan lobak merah dan sawi. Gaul sehingga rata dan mihun jadi lembut dan kering airnya..
- Tadaaaa! Mihun mama dah siap. Boleh la di hias dengan cili merah dan perahkan limau kasturi sebelum makan. SELAMAT MENCUBA! 😍.
Komentar
Posting Komentar