How to Cook Pajeri Nanas Terung Pipit yang Mudah
Pajeri Nanas Terung Pipit.
You can cook Pajeri Nanas Terung Pipit using 19 ingredients and 2 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Pajeri Nanas Terung Pipit
- You need 1/2 of biji nanas, potong saiz makan.
- It's 1 cawan of terung pipit.
- Prepare 1 cawan of santan pekat.
- Prepare 1 cawan of air.
- Prepare 1 of sudu besar kerisik.
- You need 2 of sudu besar rempah kari daging.
- You need 1 of sudu besar rempah kari ikan.
- It's 1 of sudu besar air asam jawa.
- Prepare 1/2 keping of gula melaka - cincang.
- It's 2 of sudu kecil garam atau secukup rasa.
- You need of Bahan Tumis :-.
- You need of Rempah 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih,3 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang).
- You need of Minyak untuk menumis.
- You need of Bahan Kisar :-.
- You need 5 ulas of bawang merah.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- It's 3 of hiris halia.
- It's 2 of sudu besar udang kering (rendam dan tos).
- It's 1 of sudu besar cili kisar.
Pajeri Nanas Terung Pipit step by step
- Rebus nanas dengan sedikit garam hingga lembut. Toskan. Panaskan minyak tumis rempah dan bahan kisar hingga kering. Masukkan rempah kari, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air dan biar mereneh hingga pecah minyak..
- Masukkan kerisek, santan dan air asam jawa, kacau rata. Masukkan nanas dan terung pipit. Perasakan dengan garam dan gula melaka. Jika suka berkuah, tambah sedikit air atau santan. Reneh hingga kuah hampir pekat..
Komentar
Posting Komentar