Recipe: Sambal Nasi Lemak Istimewa
Sambal Nasi Lemak. A nasi lemak will not be authentic without the leaves and coconut milk. The other main ingredient of nasi lemak is sambal. Sambal is the generic name for a spicy condiment made of chillies plus a combination of aromatics such as onions, garlic and ginger beside.
Nasi lemak served in Singapore and Malaysia is not complete without this sambal to accompany it. This recipe is really good that you probably will find a reason to eat it with anything you possibly can. Sambal nasi lemak kena sedap baru makan berulang. You can cook Sambal Nasi Lemak using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Sambal Nasi Lemak
- Prepare 25 Ulas of Bawang Merah.
- It's 15 Ulas of Bawang Putih.
- It's of Belacan Sebesar Ibu Jari (nak lebih belacan pun blh).
- It's 20 of Tangkai Cili Kering.
- Prepare 1 of Mangkuk Ikan bilis.
- It's 3 of Sudu Besar Gula.
- You need of Garam.
- You need of Air Asam jawa (sya guna Adabi pes Asam jawa Xtra).
Cara nak buat sambal nasi lemak pun tak boleh ambil senang, sambalnya perlu dimasak dengan sabar, tak boleh api besar besar nanti. Resipi Sambal Nasi Lemak yang tahan lama dan boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai menu enak yang lain seperti nasi, mi, kuetiau dan bihun goreng. Nasi lemak adalah makanan kegemaran rakyat Malaysia. Namun adakah semua rakyat Malaysia tahu cara penyediaan nasi lemak?
Sambal Nasi Lemak instructions
- Cili Kering tlbh dahulu dbasuh kemudian direndam dgn air panas & toskan..
- Kisarkan bwng merah, bwng putih,ikan bilis,belacan & cili kering..
- Panaskan minyak yg byk Dan masukkan bahan kisar Dan kacau rata.Perlahan Kan api & terus Kan kacau sehingga pecah minyak..
- Masukkan gula & teruskan kacau.Tambah gula kalau nak manis sikit ikut citarasa masing2.Gula akan menjadikan warna sambal cantik dan berkilat.Dan masukkan air Asam jawa..
- Kacau rata sehingga sambal masak..
- Selamat mencuba.,#dudukrumah.
Sekiranya anda sedang mencari resepi tradisi turun-temurun nasi. Kali ini kami akan kongsikan resepi sambal nasi lemak yang menjadi sebagai asas kesedapan satu-satu nasi lemak ini. Dengan rasa cukup semua bahan lepas tu letak di luar pun tak basi. Nasi lemak is a Malay cuisine dish consisting of fragrant rice cooked in coconut milk and pandan leaf. It is commonly found in Malaysia, where it is considered the national dish.
Komentar
Posting Komentar