Recipe: Pajeri terong Sedap

Pajeri terong. Pajeri terung merupakan menu seakan kari terung namun ianya agak pekat dan sedikit manis berbanding kuah kari. Bahan kerisik dan udang kering yang diletak. Pajeri Terong Odah style is doneeeee.

Pajeri terong Pajeri terung memang antara lauk kegemaran yang saya pasti tidak mampu menolaknya, terutama jika dimakan dengan nasi putih berlaukkan ikan cencaru goreng sumbat dan. Resepi Pajeri Terung yang lazat dari utara. Keistimewaan nya terletak pada kerisik yg menambah aroma dan rasa. You can cook Pajeri terong using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Pajeri terong

  1. It's 3 of biji terong panjang dibelah 2.
  2. Prepare 1 of biji bwg besar,3 ulas bwg putih,2 inci halia-dihiris semuanya.
  3. Prepare 1 of inci kulit kayu manis,2 bijibuah pelaga.
  4. Prepare 1 of kuntum bunga lawang,2 kuntum bunga cengkih.
  5. Prepare 1 of tangkai daun kari.
  6. It's of udang kering segenggam/udang basah halus pun boleh.
  7. You need 1 of peket kecil rempah kari daging.
  8. Prepare 1 of peket kecil rempah kari ikan.
  9. It's 2 of sudu besar kerisik.
  10. It's 2 keping of asam keping/1 sudu kecil pes asam jawa.
  11. You need 1 of sendok kecil gula pasir.
  12. Prepare 2 of sudu kecil garam,serta 1/2 sudu kecil ajinomoto.
  13. You need 100 ml of santan pekat + 1 gelas air.
  14. You need 1/2 cawan of minyak.
  15. You need 1 cawan of air.

PAJERI TERUNG - RESEPI ORIGINAL KELANTAN serius sangat sedap,tak tipu от : Cikkippo Tv Pajeri terung antara menu kesukaan ramai. rasa fresh terung ditambah. Download Now. saveSave Pajeri Terung For Later. Find pajeri stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day.

Pajeri terong instructions

  1. On Cook,masuk minyak.Panaskan dahulu periuk nasi,tumis kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga,bunga cengkih,udang kering tak ada,nie saya guna udang basah halus,bahan hiris dan daun kari sampai kekuningan.Masukkan rempah dan secawan air..
  2. Masuk gula,garam,aji dan asam keping.Nak tukar asam jawa pun boleh juga.Masak sampai pecah minyak.Masuk pula kerisik.Masak sampai pekat dan pecah minyak lg.Jika periuk nasi kita menyentap,tekan cook lg sekali..
  3. Masuk santan biar mendidih.Masuk terung,masak sampai terung sedikit lembut,jangan lembik sangat nnti tak sedap.Terong akan melembut lg dlm kuah yg panas.Kuah jgn terlalu cair,biar sedang2 pekat baru sedap..
  4. Rasakan sekali lg,tambah apa yg kurang.Pajeri yg sdp biar cukup rasa,manis masin masam...dlm erti kata lain"seimbanglah rasanya".Siap.tutup suis periuk nasi anda..

Tak semua orang suka makan pajeri nenas dan pajeri terung tetapi mereka yang suka kebanyakannya tahu cara mudah untuk memasak makanan ini yang digandingkan. Resepi Pajeri Terung ini kiriman Cik Azriey Amriey. Rahsia pajeri kaw akan diungkapkan pada perkongsian kali ini. Contextual translation of "pajeri terung" into English. Human translations with examples: plant, brinjal, eggplant, egg plant, eggplants, garden egg, aubergines.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur yang Mudah

How to Cook Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma yang Mudah