How to Make Char Kuey Teow Sempoi Sedap
Char Kuey Teow Sempoi.
You can have Char Kuey Teow Sempoi using 24 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Char Kuey Teow Sempoi
- It's of Bahan kisar halus (A).
- You need 4 of biji Bawang merah.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- Prepare of Sikit air utk bg mudah kisar halus.
- Prepare of Bahan rebus utk stok (B).
- Prepare of Kepala udang dari 10 ekor udang.
- Prepare 3 cawan of air.
- Prepare of Bahan tuk buat Sos (C).
- You need 2 of sudu besar cili kering yg dh siap kisar halus.
- It's 1/2 cawan of kicap manis.
- You need 5 of sudu kicap cair.
- It's 5 of sudu sos tiram.
- It's 2 of sudu sos cili.
- You need 1 of Kiub ikan bilis.
- Prepare 1 of sudu besar petis (klau ska ami tk guna sbb resdung he2).
- It's 2 of sudu besar Gula merah.
- You need of Garam, gula secukup rasa.
- Prepare of Bahan tuk masak char kuey teow.
- You need of Sikit minyak.
- It's 1 of bungkua Kuey teow.
- You need 1 of ikat kucai potong pnjang2.
- You need 1 of mangkuk taugeh (ami tk guna tk ada kt umah).
- You need 1 of mangkuk Kerang yg dh direbus,klau nak lg sempoi xdak pn takpa.
- You need 1 of biji telor,untuk sekli msak.
Char Kuey Teow Sempoi instructions
- Kisar halus bahan2 A dulu, ami tambah cili api skit bg pedas tekak gian pedas2 he2.. Tk letak pn takpa tkut telebih pdas.
- Setelkan pulak bahan (B), udang yg dh dibuang kepala td amik rebus dlam air sekejap dlam 5 minit, keluarkan udang td masuk plak kepala udang td rebus dlam 15mnit dlam air rebusan yg sama. Dh setel amik keluar kepla udang td tambah skit air rebusan td pastu kisar smpai hancur kpla udang td. Dh hancur tapis campurkan kedalam air rebusan td..
- Untuk bahan (C), msuk skit minyak, tumis bahan (A) smpai naik wangi. Masukan cili kisar msak smpai pecah minyak. Lpas tu masuk kicap manis, kicap cair, sos tiram dan sos cili gaul sebati. Kemudian msukan air stok rebusan kpala udang td (B). Kacau sekata, msukan kiub ikan bilis, petis udang klau nk gna. Msukan gula merah, skit garam gula seckup rasa. Msak smpai mendidih. Ok setel sos boleh tutup api..
- Masa msak char kuey teow, pantang dia kena masak untk 1 org makan skli masak tak boleh langar pantang nanti tk jadi he2. Masukan skit minyak,dah panas msukan 3 ekor udang yg rebus sekejap td msak smpai nmpak mrah2 udng tu.Kemudian masukn 1 senduk sos char Kuey,2 senduk air kacau sebati.pastu msukan segenggam kway teow kacau smpai nampak dh skata masukan skit kerang,kucai, taugeh, kuatkan api kcau smpai nampak dh mendidih pecahkan telur,relax jap pastu kacau laju2.Ok dh siap ttup api..
Komentar
Posting Komentar