Recipe: Siakap 3 Rasa Sedap

Siakap 3 Rasa. Selamat datang ke 'Dapur Cik Sya'. Kat sini korang boleh dapatkan bermacam jenis menu masakan harian, tujuan channel ni dibuat adalah untuk berkongsi. Sesuaikan rasa garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.

Siakap 3 Rasa Tepung rangup serbaguna Bestari perisa pedas. Cara penyediaan: Lumur tepung pada ikan. Masukkan bahan tumis ikan siakap kecuali cili dan nenas. You can cook Siakap 3 Rasa using 24 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Siakap 3 Rasa

  1. You need 1 of biji bawang merah besar.
  2. It's 2 ulas of bawang putih.
  3. Prepare 1 of biji bawang holland.
  4. It's 1 of biji tomato.
  5. It's 1 batang of serai (ketuk).
  6. It's 1 of biji cili besar.
  7. You need 5 of biji cili padi (boleh letak lebih kalau suka pedas).
  8. Prepare 1 of inci halia.
  9. Prepare 2 of sudu besar tomato.
  10. You need 2 of sudu besar sos cili.
  11. Prepare 1 of sudu besar sos tiram.
  12. You need 1 of sudu sos ikan.
  13. It's 1 of sudu kecil secukup rasa (optional).
  14. It's 1 of sudu kecil garam.
  15. It's 1 of sudu besar gula pasir.
  16. Prepare 2 of sudu besar minyak masak untuk menumis.
  17. You need 1 of sudu kecil minyak bijan (optional).
  18. You need of ikan siakap.
  19. Prepare 1 of ekor ikan siakap (saiz sederhana).
  20. Prepare 1 cubit of garam.
  21. It's 1 of sudu kecil kunyit.
  22. You need 1 of sudu besar tepung jagung.
  23. You need 1 of sudu kecil tepung beras.
  24. It's 1 of mangkuk besar minyak untuk menggoreng.

Find siakap tiga rasa stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day. rasa. Поделиться треком в соц. сетях Под Фонарем. Setiap hari semua suri rumah pasti akan memikirkan apa yang ingin dimasak untuk menjamu suami dan anak-anak. Jika dimasak menu makanan yang sama saja tentulah ahli keluarga akan jemu.

Siakap 3 Rasa step by step

  1. Lumutkan bahan-bahan pada ikan dan gorengkan dalam kuantiti minyak yang banyak. bila masak angkat dan toskan minyak..
  2. Sementara tunggu ikan, sediakan bahan utk sos ikan. tumis kan bawang putih, serai, halia, cili dan bawang merah..
  3. Sediakan 1 mangkuk untuk sos. campurkan sis cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan minyak bijan..
  4. Bila bahan tumis tadi wangi dan kekuningan, masukkan bahan sos yang telah dicampur tadi. tambahkan 3 sudu air. campurkan tomato dan bawang holland. Tambahkan 1/2 cawan air untuk kuah..
  5. Perasakan dengan garam, gula dan secukup rasa. sesuaikan mengikut selera masing-masing. renihkan hingga kuah sedikit pekat dan berkilat. utup api dan tuangkan pada ikan. tuangkan daun sup/ ketumbar untuk hiasan..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik