Recipe: 💯homemade roti canai💯 Istimewa

💯homemade roti canai💯.

💯homemade roti canai💯 You can have 💯homemade roti canai💯 using 9 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of 💯homemade roti canai💯

  1. You need of Bahan-bahan (A).
  2. It's 500 ml of air suam.
  3. Prepare 1 of biji kuning telur A.
  4. Prepare 1/2 tin of susu manis (tin tinggi)... saya letak 200g.
  5. It's 2-3 of sdm mentega/marjerin.
  6. It's of saya letak 3sdm planta.
  7. Prepare of Garam secukup rasa (saya letak 1sdb garam halus).
  8. You need of (b).
  9. You need 1 kg of tepung gandum (Green label)... saya guna cap Sauh jer.

💯homemade roti canai💯 step by step

  1. Caranya : 1) Satukan bahan (A) dan rasakan lemak manis dan garam secukupnya..
  2. 2) Tuang ke dalam bahan (B) dan uli hingga doh lembut. Rehatkan doh selama 30 minit. Bila dah siap tumbuk buang angin dan uli lagi sekejap..
  3. 3) Bolehlah di bahagi ikut saiz yang disuka. Biasa 1 kg tepung dapat 20-23 biji dan terpulang pada saiz yang disuka..
  4. 4) Sapu marjerin dalam bekas dan bolehlah di bulat-bulatkan doh tadi..
  5. 5) Bila dah siap semuanya, sapu lagi marjerin pada keseluran doh, pastikan semuanya menutupi dan bolehlah disejukan... sejukkan dlm fridge yer.
  6. 6) Keluarkan doh dan biar lembut terlebih dahulu sebelum digunakan..
  7. 7) Untuk yang tak pandai menebar, Sediakan talam besar dan sapu minyak. Ambil sebiji doh dah tekan-tekan...
  8. 8) Letakkan lagi sedikit minyak atas doh dan tarik-tarikan hingga ke hujung permukaan talam. Tarik perlahan-lahan supaya tidak koyak. Kalau doh betul-betul lembut ianya mudah dan tidak koyak bila ditarik..
  9. 9) Kemudian boleh lah di angkat dari talam dan ianya akan menjadi panjang. Golongkan doh yang sudah di canai tadi dan letak dalam talam yang di sapu minyak..
  10. 10) Sediakan non- stick pan dan letak sedikit minyak, Ambik doh yang sudah di canai tadi dan tekan-takan nipis disekeliling dan letak dalam pan. Siram sedikit minyak atasnya supaya ianya garing diluar dan tidak kering. Guna api kecil dan masak hingga kekuningan sebelah menyebelah..
  11. 11) Angkat dan letak atas kertas minyak dan tepuk canai tadi supaya ianya mudah dimakan..
  12. Untuk frozenkan pula masak sekejap atas api sebelah menyebelah dan biarkan sejuk. Bolehkan di masukan dalam plastik dan bekukan.*.
  13. .
  14. .

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik