Recipe: Roti canai homemade Istimewa

Roti canai homemade. How to make authentic Malaysian flatbread or famously known as roti canai. Fluffy and soft with crispy edges. This homemade dough is very easy to prepare.

Roti canai homemade Dulu dulu pernah tengok arwah Bonda Mertua membuat roti canai sendiri di kampung ketika ramai ramai balik kampung untuk makan. Nota: Dengan menggunakan asas doh roti canai ini, anda juga boleh hasilkan roti telur, roti bawang, murtabak dan sebagainya. Roti Canai is a Malaysian cuisine which is popular worldwide as it is not time consuming yet delicious enough to please your taste buds. You can cook Roti canai homemade using 6 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Roti canai homemade

  1. It's 3 cawan of tepung gandum.
  2. You need 2 of sudu besar marjerin.
  3. It's 2 of sudu besar gula pasir.
  4. You need 2 of sudu besar susu pekat (opt).
  5. It's of 1 sudu kecil garam.
  6. Prepare of 1 cawan air.

It is self sufficient but can also be accompanied with a curry of your. Roti canai adalah roti yang berasal daripada India, dengan namanya sendiri sudah jelas Sekiranya anda mengidam untuk makan roti canai, biasanya anda akan ke kedai mamak berdekatan. Different varieties of roti canai served in Malaysia are listed below: Murtabak, a very thick roti filled with a mixture of egg, meat, onions and spices. A wide variety of roti canai options are available to you Thought roti canai is the most difficult thing to make.

Roti canai homemade instructions

  1. Masukkan bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk adunan. Gunakan cangkuk uli doh. "ON" mixer pada putaran tahap 1(perlahan) bagi adunan sebati selama 1 minit kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi kental. Putar kan pada kelajuan tahap 2 selama 7 minit. Selesai sahaja adunan di uli selepas 7 minit, biarkan doh rehat selama 10 minit. Ulangi step berikut sehingga 3 kali. Doh akan kelihatan likat dan tidak akan melekat di tangan ia menunjukkan doh sudah cukup diuli..
  2. Bahagikan doh menjadi bulat kecil anggaran 35g atau sebesar bola ping pong. Kemudian, sapukan marjerin bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain. Perap doh selama 2 jam sebelum di canai. Canai doh senipis yang mungkin pada dulang canai yang telah disapukan minyak masak. Gorengkan di atas api yang sederhana..
  3. Bagi untuk membuat roti canai frozen, gorengkan seketika untuk keringkan roti canai, kemudian simpan di dalam bekas plastik. Simpan di freezer, tahan sampai 3 bulan. Untuk elakkan ia melekat lapikkan dengan plastik. Pastikan roti canai telah disejukkan sebelum disimpan di dalam freezer. Adunan ini mampu menghasilkan 10 roti canai untuk saiz sederhana..

Grew up watching my aunt; from kneading to stretching this Learn how to make this wonderful Malaysian flatbread (roti canai) at home with this. Photo about Malaysian style roti served on white plate and curry. Roti canai adalah roti yang dipihkan, roti ini terkenal di Malaysia dan aceh. Untuk sekarang di daerah mana saja udah sering kita jumpai roti cnai ini. Cara membuat roti canai ini sangat mudah banget. homemade roti canai - Picture of Vitti Halal Cafe & Restaurant Osaka, Osaka.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik