Recipe: Puding Karamel Tanpa Telur Paling Sedap
Puding Karamel Tanpa Telur.
You can have Puding Karamel Tanpa Telur using 9 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Puding Karamel Tanpa Telur
- You need of Karamel.
- It's 3/4 cawan of gula pasir.
- Prepare 1/4 cawan of air.
- It's of Puding.
- It's 10 g of agar-agar tali.
- You need 2 of sdb tepung kastard.
- You need 2 cawan (1 tin) of susu cair.
- You need 1 1/2 cawan of susu pekat manis.
- You need 4 cawan of air.
Puding Karamel Tanpa Telur instructions
- Rendam agar-agar seketika..
- Untuk membuat karamel, masak gula pasir & air dengan api perlahan sehingga gula terkaramel..
- Masukkan gula karamel ke dalam bekas..
- Untuk membuat puding, masukkan agar-agar yang telah lembut, tepung kastard, susu cair, susu pekat & air ke dalam periuk..
- Renehkan seketika & pastikan agar-agar larut sepenuhnya (tidak perlu sehingga mendidih yang kuat)..
- Biarkan puding sedikit suam..
- Tapiskan & tuang ke dalam bekas. Sejukkan & masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan puding set 2-3 jam sebelum dihidangkan..
Komentar
Posting Komentar