Recipe: Homemade Satay & Kuah Kacang Terbaik

Homemade Satay & Kuah Kacang.

Homemade Satay & Kuah Kacang You can cook Homemade Satay & Kuah Kacang using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Homemade Satay & Kuah Kacang

  1. You need of Bahan- Bahan Satay.
  2. You need of Isi Ayam (dipotong).
  3. You need of Gula.
  4. Prepare 2 of Biji Bawang Besar.
  5. It's 1 of Labu Bawang Putih.
  6. It's 3 of Btg Serai.
  7. It's of Halia & Lengkuas.
  8. Prepare of Serbuk Kunyit.
  9. Prepare of Garam.
  10. You need of Pecucuk Satay.
  11. Prepare of Bahan-Bahan Kuah Kacang.
  12. You need 600 gm of Kacang Tanah.
  13. You need 6 of Biji Bawang Merah.
  14. You need 1/2 Cawan of Cili Kering.
  15. Prepare 1 Cawan of Gula Apong.
  16. It's 1 of Sudu Gula.
  17. Prepare of Garam.

Homemade Satay & Kuah Kacang step by step

  1. Penyediaan Kuah Kacang: kacang Tanah mestilah Masak Secukup.Biarakan sejuk lepas tu kisar kacang tanah.Saya x buang kulit kacang.Jangan lupa kisar cili Kering..
  2. Panaskan minyak & masukkan Bawang Merah tumis sehingga Naik bau.Kemudian masukkan cili Kering kisar & goreng hingga pecah minyak..
  3. Apabila sudah Naik bau,masukkan kacang yg telah dikisar & masukkan air Secukupnya.Bila sudah menggelegak, masukkan gula apong dan garam (Secukup Rasa). Kuah kacang mesti ada rasa manis sikit..
  4. Kuah satay akan menjadi pekat apabila ia sudah sejuk. Jadi, pandai pandailah nak mengagak banyak mana air yang hendak diletak..
  5. Cara Penyediaan Satay:. Basuh isi ayam shngga bersih..
  6. Kisar bwng bsar,bwng Putih,serai,halia,lengkuas hingga halus..
  7. Masukkan isi ayam kedalam bekas.Tambahkan gula,bhn kisar,serbuk Kunyit & Garam Secukup Rasa..
  8. Perap isi ayam semalam.Keesokan hari,cucuk isi ayam menggunakan pecucuk satay.saiz ikut selera masing2..
  9. Bakar satay hingga Masak Dan nikmati bsama kuah kacang..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik