Recipe: Bubur pulut hitam termudah Sedap
Bubur pulut hitam termudah. Assalamualaikum wr wb Resep bubur pulut hitam ekonomis ini sangat cocok kita buat untuk kegiatan apa saja. Baik itu ada acara hajatan, pesta, pengajian. Bubur Pulut Hitam originated from Indonesia, and has been fondly adopted as a local dessert in Singapore and Malaysia.
Bubur ketan hitam, bubur pulut hitam or bubur injun is an Indonesian sweet dessert made from black glutinous rice porridge with coconut milk and palm sugar or cane sugar. The black glutinous rice are boiled until soft, and sugar and coconut milk are added. Dengan Bismillah, Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Teringat-ingat saya time pi kenduri kahwin kawan Encik Suami di Putrajaya tempohari. You can have Bubur pulut hitam termudah using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Bubur pulut hitam termudah
- It's 1 1/2 of cup Pulut hitam(bersihkan & rendam 2-3jam).
- You need 2 of cup santan pekat.
- It's 2 of cup santan cair.
- Prepare 2 Helai of daun pandan (carik2 dan simpul).
- You need 3/4 of cup gula kelapa/gula putih(ikut cita rasa memasing).
- Prepare 2 of ketul gula melaka.
- You need 1/2 tsp of garam (Secukupnya).
- It's 1 tbsp of tepung jagung.
- You need 6 of cup air(merebus pulut).
- You need of additional kuah santan.
- It's 1/2 of santan pekat.
- It's 1/2 tsp of garam.
Dok teringat kat Bubur Pulut Hitam dessert yang depa sediakan. Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Beras pulutnya lembut dan tak pecah.
Bubur pulut hitam termudah step by step
- Basuh bersih pulut hitam dan rendam semalaman tapi kalau tak cukup waktu boleh saja rendam 2-3jam. Bagi memudahkan pulut itu kembang dan lembut. Kalau tak nantinya kena rebus agak lama bagi betul-betul kembang dan empuk..
- Setelah itu rebuskan pulut tadi sehingga kembang sekata, empuk dan lembut. Kemudian masukan santan, gula melaka, daun pandan dan sedikit garam. Gaulkan.
- Sentiasa gaul dan kacau bubur untuk mengelakan pulut dari melekat dan berkerak pada permukaan periuk. Sekiranya bubur terlalu pekat tambahkan santan cair. Dan sekiranya setelah menambah santan bubur terlalu cair boleh tambahkan tepung jagung yang telah di bancuh dengan sedikit air kedalam bubur. Kemudian gaul rata. Sehingga mendidih dan siap..
- Cara menyediakan kuah santan, Panaskan santan dan sedikit garam tadi di atas dapur sehingga mendidih seketika dan tutupkan api..
- Sajikan bubur kedalam mangkuk dan tuangkan sedikit kuah santan di atasnya dan siap sedia untuk di nikmati, atau boleh saja makan bubur hitam tanpa kuah santan pun sedap 😋kalau nak lagi hipster boleh je di sajikan bersama aiskrem vanilla. Ya Tuhan sedap tak terkata dah 😋ðŸ¤☺️..
Rasanya juga ala ala manis manis manja. In Malay language, it's called bubur pulut hitam. Assalamualaikum wr wb Resep bubur pulut hitam ekonomis ini sangat cocok kita buat untuk kegiatan apa saja. Baik itu ada acara hajatan, pesta, pengajian, maupun untuk buka puasa. Bubur kacang hijau ketan hitam. foto: Instagram/@rin_share_resep.
Komentar
Posting Komentar