How to Cook Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma yang Mudah

Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma. Sangat sedap dimakan waktu berbuka puasa ataupun minum petang. Tak susah sangat nak masak Bubur Pulut Hitam, cuma memerlukan. Hai semua, hari ni sis Reen nak share buat bubur pulut hitam sedap dimakan pada waktu petang dan bulan puasa. 👍👍 Saya jenis nak cepat so saya buat cara saya.

Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma Bubur ketan hitam (disebut juga bubur pulut hitam atau bubur injit) merupakan hidangan penutup, dengan cita rasa manis, yang terbuat dari beras ketan yang direbus dengan air berlebih hingga lunak, dan biasa disajikan dengan santan. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Beras pulutnya lembut dan tak pecah. You can cook Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma using 7 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma

  1. You need 1 1/2 cawan of pulut hitam.
  2. It's 6 cawan of air, untuk merebus pulut.
  3. It's 1/2 of biji kelapa (anggaran 2 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair).
  4. It's 2 helai of daun pandan, carikkan dan simpul.
  5. You need 3/4 cawan of gula putih.
  6. It's 1/2 of ketul gula melaka.
  7. You need of garam secukup rasa.

Rasanya juga ala ala manis manis manja. Cukup terasa lemaknya juga kerana saya menggunakan santan segar. Memasak menggunakan periuk tekanan Noxxa ini menjadikan urusan di dapur, sangat pantas. Resepi bubur pulut hitam ini memang sedap dimakan dengan santan pekat asing.

Bubur pulut hitam manis #PhopPercuma instructions

  1. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri..
  2. Tips: seelok ya pulut hitam tu direndam semalaman. Pulut kembang elok dan masa. Memasak dapat dikurangkan. Selamat mencuba.

In Malay language, it's called bubur pulut hitam. Cara untuk masak bubur pulut hitam: Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri. View Recipe Details Below "Bubur Pulut Hitam" refers to Black Glutinous Rice porridge.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik