How to Cook Bubur Pulut Hitam Istimewa
Bubur Pulut Hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Making this bubur pulut hitam requires a little more time as you need to soak the black glutinous rice Check out my other pulut hitam recipes: Pulut Hitam Chiffon Cake, Pulut Hitam Ogura Cake.
In old days, black rice was nicknamed "forbidden rice" because. Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya. Saya minta maaf atas semua yang menghubungi. You can have Bubur Pulut Hitam using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Bubur Pulut Hitam
- Prepare 200 gm of beras pulut hitam.
- It's 1 kotak of santan super light ayam brand(330g).
- It's 1/2 cawan of gula.
- You need 1 of sk garam.
- Prepare 2 helai of daun pandan.
- You need 500 gm of Air atau secukupnya untuk merebus pulut hitam.
Jika ada apa apa, saya akan maklumkan kepada semua kembali. In Malay language, it's called bubur pulut hitam. View Recipe Details Below "Bubur Pulut Hitam" refers to Black Glutinous Rice porridge. It is a very popular dessert in Singapore and Malaysia made with black glutinous rice.
Bubur Pulut Hitam step by step
- Mula-mula basuh beras pulut hitam hingga bersih, kemudian rebus pulut hitam hingga empuk. Sekiranya air tidak cukup, boleh tambah air rebus hingga empuk..
- Bila dah empuk. Pastikan air rebusan jangan terlalu banyak, kemudian tuang santan. Isi air separuh kotak, goncang dan tuang sekali..
- Masukkan daun pandan dan gula. Masak api sederhana hingga pekat dan mendidih. Garam dimasukkan untuk menaikkan rasa lemak bubur..
- Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba!😊.
Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain. Pulut hitam ini akan bertukar ungu gelap apabila di masak. Saya tidak pernah memasak bubur pulut hitam ini tetapi saya tahu cara penyediaannya sangat mudah dan sangat simple.
Komentar
Posting Komentar