Easiest Way to Make Sambal nasi lemak Paling Sedap

Sambal nasi lemak. A nasi lemak will not be authentic without the leaves and coconut milk. The other main ingredient of nasi lemak is sambal. Sambal is the soul of the dish; it brings together all the various toppings and.

Sambal nasi lemak You may use the same ingredients (exclude anchovies) to make squid sambal, prawn sambal, chicken sambal, etc. Nasi lemak served in Singapore and Malaysia is not complete without this sambal to accompany it. This recipe is really good that you probably will find a reason to eat it with anything you possibly can. You can have Sambal nasi lemak using 7 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Sambal nasi lemak

  1. It's of Bwg besar 5 biji.
  2. You need of Bwg putih 2 biji.
  3. You need of Segenggam ikan bilis.
  4. Prepare of Asam jawa 2 sb (jadikan pes).
  5. You need of Garam.
  6. It's of Cili kisar 5 sb.
  7. You need 1/8 cawan of Gula.

Sambal nasi lemak kena sedap baru makan berulang. Cara nak buat sambal nasi lemak pun tak boleh ambil senang, sambalnya perlu dimasak dengan sabar, tak boleh api besar besar nanti. Resipi Sambal Nasi Lemak yang tahan lama dan boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai menu enak yang lain seperti nasi, mi, kuetiau dan bihun goreng. Nasi lemak adalah makanan kegemaran rakyat Malaysia.

Sambal nasi lemak step by step

  1. Tumis ikan bilis sampai agak garing, tumis sikit bawang..
  2. Blend 3 biji bwg besar, 2 bwg putih..
  3. Bwg dh agak layu, masukkan bahan blend td. Tumis sampai pecah minyak..
  4. Masukkan cili kisar 5 sb..
  5. Gaul, smpai pecah minyak. Tambah air sikit kalau dh agak kering..
  6. Masukkn lebihan bwg td (hiris)..
  7. Kacau sampai pecah minyak. Bila dh agak kering, tmbah air lg. Ulang sampai sambal dh agak kehitaman. Biasa sy buat 3 ke 4 kali tambah air, baru nmpk cantik warna sambal..
  8. Boleh tambah gula, garam, asam jawa..
  9. Tumis sampai sambal agak kering. Waktu menumis, api jgn besar. Kecilkan saja. Atau bila nk cpt, kuatkan sedikit sekejap, lepastu kecik kan balik api..

Namun adakah semua rakyat Malaysia tahu cara penyediaan nasi lemak? Sekiranya anda sedang mencari resepi tradisi turun-temurun nasi. Kali ini kami akan kongsikan resepi sambal nasi lemak yang menjadi sebagai asas kesedapan satu-satu nasi lemak ini. Dengan rasa cukup semua bahan lepas tu letak di luar pun tak basi. Hari ni sediakan Nasi Lemak , sebenarnya dah banyak kali rasanya ita kongsikan resepi nasi lemak dalam blog ita ni.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik