Recipe: Tepung Pelita Terbaik
Tepung Pelita.
You can cook Tepung Pelita using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Tepung Pelita
- It's of Lapisan bawah.
- Prepare 4-5 helai of daun pandan.
- You need 4-5 cawan of air.
- You need 1 cawan of tepung beras.
- Prepare 1/2 cawan of gula biasa.
- Prepare 1/2 of sudu kecil garam.
- You need 1 of sudu kecil pewarna hijau epal.
- It's of Lapisan atas.
- It's 1 kotak of santan kecil.
- You need 3 kotak of santan air.
- You need 1/2 cawan of tepung beras.
- It's 1/2 of sudu kecil garam.
- Prepare 2 of sudu besar gula.
- Prepare 1 of sudu besar tepung jagung.
Tepung Pelita instructions
- Potong daun pandan 4. Blend daun pandan dengan air sikit dari 4-5 cawan air tadi. Tapis kan baru campur semua air balance tadi dan bahan2 untuk lapisan bawah. Tepung beras, gula, garam, pewarna hijau epal..
- Kacau sebati baru panaskan atas api. Sentiasa kacau. Ingatt! Takot nnti hangit kat bawah. Kacau sampai pekat..
- Da pekat tuang kat dalam bekas kecik2 yg da isi gula. Jgn byk sgt, ikot tekak masing2 nk manis letak lebih..
- Untuk lapisan atas pulak. Tuang kan 1 kotak santan dan 3 air (pakai kotak santan). Letak sekali tepung beras, garam, gula, tepung jagung. Gaul kan..
- Da sebati boleh ltak atas api dan kacau sentiasa mcam buat lapisan bawah td. Kacau sampai pekat. Da pekat tuang kan dlm bekas yg lapisan pandan tadi. Siap! Selamat mencuba 🤗.
Komentar
Posting Komentar