Recipe: Bubur Pulut Hitam Paling Sedap

Bubur Pulut Hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Making this bubur pulut hitam requires a little more time as you need to soak the black glutinous rice Check out my other pulut hitam recipes: Pulut Hitam Chiffon Cake, Pulut Hitam Ogura Cake.

Bubur Pulut Hitam In old days, black rice was nicknamed "forbidden rice" because. Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya. Saya minta maaf atas semua yang menghubungi. You can cook Bubur Pulut Hitam using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Bubur Pulut Hitam

  1. It's 100 gm of pulut hitam.
  2. Prepare 3 of sudu besar gula putih.
  3. Prepare 3 of sudu besar gula merah.
  4. It's 150 gm of santan.
  5. You need Sedikit of tepung jagung.
  6. Prepare Sedikit of garam.
  7. Prepare 1 helai of daun pandan.
  8. Prepare 500 ml of air.

Jika ada apa apa, saya akan maklumkan kepada semua kembali. In Malay language, it's called bubur pulut hitam. View Recipe Details Below "Bubur Pulut Hitam" refers to Black Glutinous Rice porridge. It is a very popular dessert in Singapore and Malaysia made with black glutinous rice.

Bubur Pulut Hitam instructions

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Basuh pulut hitam sehingga bersih. Masak dengan air sehingga kembang. Masa yang diambil untuk masak sehingga kembang ni dalam 20minit..
  3. Kemudian masukkan gula putih, gula merah, tepung jagung dan garam. Kacau sebati..
  4. Masukkan santan dan daun pandan. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih. Dah masak. Sejukkan seketika sebelum dihidangkan..
  5. Taraaaa... siap dihidang dan sedia untuk dimakan..

Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain. Pulut hitam ini akan bertukar ungu gelap apabila di masak. Saya tidak pernah memasak bubur pulut hitam ini tetapi saya tahu cara penyediaannya sangat mudah dan sangat simple.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik