How to Make Puding Kastad Karamel Lapis Pandan Paling Sedap

Puding Kastad Karamel Lapis Pandan.

Puding Kastad Karamel Lapis Pandan You can have Puding Kastad Karamel Lapis Pandan using 9 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Puding Kastad Karamel Lapis Pandan

  1. You need of Bahan karamel.
  2. Prepare of Bahan Puding :.
  3. Prepare 8 of biji telur.
  4. Prepare 600 ml of santan (susu segar pn bole).
  5. You need 250 g of gula pasir.
  6. Prepare 4 of s/b tepung custard.
  7. Prepare 4 of s/b susu tepung.
  8. Prepare 1/2 of s/t esen vanila.
  9. It's 100 ml of air pandan (dari daun pandanyg diblend).

Puding Kastad Karamel Lapis Pandan step by step

  1. Cara membuat : -masak gula pasir dengan api sedang sampai menjadi karamel..
  2. Masukkan kedlm acuan...
  3. Panaskan kukusan..
  4. Pukul telur, gula pasir dan vanila menggunakan whisk. Cukup sekadar gula larut, jangan sampai kembang...
  5. Masukkan 500 ml santan, tepung custard dan susu. Gaul lg menggunakan whisk sampai rata. Kemudian tapis....
  6. Bagi adunan kepada 2 bahagian.(1)+100 ml air pandan (2)+ lebihan santan 100 ml..
  7. Kemudian bole la diTuang ke atas karamel. Kukus selapis demi selapis secara berselang seli..(total 6 lapis, tiga kuning dan tiga pandan)..
  8. Setiap lapisan dikukus selama 5-7 minit...
  9. Masa mengukus api jangan terlalu terlalu besar karana adunan akan menggelembung n xcantik wartu melapis.. Jangan juga terlalu lama mengukus karana akan mengelembung jg...
  10. Jangan lupa setiap kali melapis adunan harus dikacau terlebih dahulu sebelum dituang karena tepungnya mendap di bawah..
  11. Angkat, sejukkan dulu sebelum dihidangkan.. Selamat mencuba....

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik