How to Make Puding Kastad Karamel Lapis Pandan Paling Sedap
Puding Kastad Karamel Lapis Pandan.
You can have Puding Kastad Karamel Lapis Pandan using 9 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Puding Kastad Karamel Lapis Pandan
- You need of Bahan karamel.
- Prepare of Bahan Puding :.
- Prepare 8 of biji telur.
- Prepare 600 ml of santan (susu segar pn bole).
- You need 250 g of gula pasir.
- Prepare 4 of s/b tepung custard.
- Prepare 4 of s/b susu tepung.
- Prepare 1/2 of s/t esen vanila.
- It's 100 ml of air pandan (dari daun pandanyg diblend).
Puding Kastad Karamel Lapis Pandan step by step
- Cara membuat : -masak gula pasir dengan api sedang sampai menjadi karamel..
- Masukkan kedlm acuan...
- Panaskan kukusan..
- Pukul telur, gula pasir dan vanila menggunakan whisk. Cukup sekadar gula larut, jangan sampai kembang...
- Masukkan 500 ml santan, tepung custard dan susu. Gaul lg menggunakan whisk sampai rata. Kemudian tapis....
- Bagi adunan kepada 2 bahagian.(1)+100 ml air pandan (2)+ lebihan santan 100 ml..
- Kemudian bole la diTuang ke atas karamel. Kukus selapis demi selapis secara berselang seli..(total 6 lapis, tiga kuning dan tiga pandan)..
- Setiap lapisan dikukus selama 5-7 minit...
- Masa mengukus api jangan terlalu terlalu besar karana adunan akan menggelembung n xcantik wartu melapis.. Jangan juga terlalu lama mengukus karana akan mengelembung jg...
- Jangan lupa setiap kali melapis adunan harus dikacau terlebih dahulu sebelum dituang karena tepungnya mendap di bawah..
- Angkat, sejukkan dulu sebelum dihidangkan.. Selamat mencuba....
Komentar
Posting Komentar