Easiest Way to Prepare Creme Caramel Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) Sedap
Creme Caramel Tanpa Unsur Haiwan (Vegan).
You can cook Creme Caramel Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Creme Caramel Tanpa Unsur Haiwan (Vegan)
- It's of Gula Hangus (Caramel).
- It's 8 of sudu besar tebu organik.
- It's 4 of sudu besar air.
- It's of Creme.
- You need 560 ml (2 1/4 cawan) of susu badam (saya guna santan cair).
- Prepare 3 of sudu besar gula tebu organik.
- It's 15 g of (2 sudu besar) tepung jagung.
- It's 3/4 of sudu kecil serbuk agar-agar (jenama Swallow pun aci je).
- You need 1/8 of sudu kecil (secubit) garam.
- Prepare 2 of sudu kecil ekstrak vanila.
Creme Caramel Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) step by step
- Gunakan kuali nonstick, cairkan gula sehingga agak perang (hangus), barulah tambah air. Kacau sehingga larut dan ketepikan..
- Tuangkan ke dalam cawan atau ramekin dan biar sejuk pada suhu bilik..
- Panaskan santan, gula, serbuk agar-agar, tepung jagung, vanila dan garam sehingga mendidih dan likat..
- Tuang ke dalam cawan berisi gula hangus tadi. Sejukkan dalam peti ais supaya mengeras semalaman. Langkah ni penting supaya karamel tu menyerap pada bahagian bawah puding..
- Bila nak hidang, lalukan pisau sekeliling puding supaya lekang. Tutup dengan piring dan terbalikkan ramekin tadi ke atas piring. Kocak cawan tadi supaya puding keluar..
- Sedia dihidang..
Komentar
Posting Komentar