Easiest Way to Cook Pajeri Terung dan Nenas Terbaik
Pajeri Terung dan Nenas.
You can cook Pajeri Terung dan Nenas using 15 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Pajeri Terung dan Nenas
- It's 3 of biji terung saiz sederhana (satu biji dibelah 2).
- Prepare 2 keping of nenas dipotong kecil.
- Prepare 2 of biji ubi kentang (dibelah 4).
- It's 1/4 inchi of halia(dihiris).
- You need 2 ulas of bawang putih (dihiris).
- Prepare 2 of biji bawang merah (dihiris).
- It's 1 of biji bawang besar (dipotong 4).
- Prepare Sedikit of kulit kayu manis.
- You need Sedikit of bunga lawang.
- Prepare 1 of tangkai daun kari.
- Prepare 1 cawan of santan.
- Prepare 1/2 of sudu besar asam jawa (disebatikan dgn 1/2 cawan air).
- Prepare 2 of sudu besar serbuk kari.
- Prepare Sedikit of gula melaka.
- You need of Air.
Pajeri Terung dan Nenas instructions
- Sediakan bahan tumis seperti halia, bawang putih, bawang merah, kulit kayu manis dan bunga lawang. Sediakan bahan lain seperti daun kari dan santan..
- Sediakan gula melaka dan asam jawa yang sudah dicampur dengan air..
- Potong terung & ubi kentang dan rendam dalam air. Rebus ubi kentang terlebih dahulu. Potong nenas & bawang besar. Sediakan serbuk kari yang dicampur air..
- Sediakan kuali. Tumis halia dan bawang putih dengan sedikit minyak sampai kekuningan diikuti bawang merah, kulit kayu manis & bunga lawang. Masukkan daun kari..
- Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur air. Masukkan potongan ubi kentang. Masukkan santan dan gula melaka..
- Masukkan potongan bawang besar, terung dan nenas..
- Tambah air. Kacau sehingga sebati. Biarkan mendidih. Apabila ubi kentang telah empuk, masukkan garam secukup rasa. Siap untuk dihidangkan. 😊.
Komentar
Posting Komentar