Recipe: Roti Canai Homemade Terbaik
Roti Canai Homemade.
You can cook Roti Canai Homemade using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Roti Canai Homemade
- It's 1 kg of tepung gandum.
- You need 1 of sudu besar marjerin.
- It's 1 of biji telur gred A *.
- Prepare 1 of sudu kecil garam halus *.
- It's 4 of sudu besar susu pekat manis *.
- You need 500 ml of air *~ 600 ml utk roti canai lembut sikit.
- Prepare of Bahan bertanda * disatukan dan kacau sebati.
Roti Canai Homemade step by step
- Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk adunan.Masukkan bahan bertanda * yang telah dkacau sebati.Gaul rata doh..
- Masukkan marjerin. Uli hingga sebati hingga menjadi doh..
- Rehatkan doh 15 minit dan ditutup menggunakan plastik..
- Uli lagi doh dan waktu ini permukaan doh telan licin dan cantik. Rehatkan lagi 30 minit tutup dengan plastik..
- Bulatkan doh menjadi bebola kecil.Sapukan setiap bebola dengan marjerin supaya tidak melekat diantara satu sama lain.Perap doh 1-2 jam dalam bekas bertutup..
- Ambil satu bebola dan tebar sehingga nipis..
- Roti canai sedia digoreng sehingga masak..
Komentar
Posting Komentar