How to Make Bubur Pulut Hitam Memikat/Black Glutinous Rice Pudding Terbaik
Bubur Pulut Hitam Memikat/Black Glutinous Rice Pudding.
You can have Bubur Pulut Hitam Memikat/Black Glutinous Rice Pudding using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Bubur Pulut Hitam Memikat/Black Glutinous Rice Pudding
- You need 1 Cawan of Pulut Hitam.
- It's 4 Cawan of Air.
- It's 1/2 Cawan of Gula Pasir.
- You need 1/4 Cawan of Gula Merah/Palm Sugar.
- You need 1/2 Sudu teh of Garam bukit.
- It's 2 Helai of Daun pandan.
- Prepare 100 ml of Santan Pekat.
- It's of 👉 Sos Santan.
- Prepare 200 ml of Santan Pekat.
- You need 1/4 Sudu teh of Garam bukit.
- It's 1 Helai of Daun pandan.
Bubur Pulut Hitam Memikat/Black Glutinous Rice Pudding instructions
- Basuh Pulut hingga bersih. Satukan pulut, Air dan Daun Pandan. Rendam selama 3 Jam/Semalaman.
- Setelah 3 Jam di rendam, Masak Pulut menggunakan Multi Cooker/Masak di atas api hingga lembut..
- Setelah Pulut lembut dan pekat, masukan Gula pasir,gula merah/palm sugar, garam bukit, dan Santan..
- Kalau sebati, dan didihkan kembali sekejap..
- Satukan semua bahan untuk Sos santan, Rebus hingga mendidih dengan menggunakan api kecil. Angkat dan biarkan sejuk. Hidangkan Bubur Pulut Hitam Memikat dengan Sos Santan. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.
Komentar
Posting Komentar