Easiest Way to Prepare Kek Puding Karamel Pelangi Sedap
Kek Puding Karamel Pelangi.
You can cook Kek Puding Karamel Pelangi using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek Puding Karamel Pelangi
- It's of Karamel.
- You need 3 of sudu besar gula.
- It's of Puding.
- Prepare 6 of sudu besar gula.
- You need 1 sudu teh of esen vanilla.
- You need 1 tin of susu sejat.
- You need 4 of biji telor saiz D.
- It's of Kek.
- Prepare 6 of biji telur saiz D.
- You need 1 sudu teh of esen vanilla.
- Prepare 40 ml of - minyak masak.
- Prepare 100 gram of Tepung naik sendiri.
- You need 50 ml of susu sejat.
- You need 120 gram of Gula.
Kek Puding Karamel Pelangi instructions
- Untuk karamel. Cairkan gula didalam loyang je.sambil2 kacau sikit2. Dah cair ratakan dan ketepikan.
- Untuk puding pulak, campur semua bahan dan kacau dengan whisk je.. Pakai senduk pun boleh. Ketepikan..
- Untuk kek. Asingkan telur putih dan kuning. Selepas itu, mixer telur putih sehingga gebu. Lepas tu campurkan dgn gula 70gram.. Kacau sampai gebu gebas dan x jatuh walaupun diterbalikkan ketepikan seketika..
- Sambungan buat kek. Kuning telur dicampur dgn gula 30 gram, esen vanila, minyak, susu cair. Kacau dgn whisk je sampai sebati.. Dah sebati campurkan dengan telur putih yg dah kembang tadi. Kaup dengan senduk je. Selepas itu asingkan ikut brape kaler yang nak buat..
- Nanti letak je adunan kek atas puding. Adunan tu akan terapung je. Letak 4 sudu besar setiap warna. Selang selikan warna bagi menarik..
- Bakar dengan oven selama 1 jam @165°.dengan kaedah steam bath. Kira letak loyang adunan kek didalam loyang yang ada air biasa masa nak bakar tu. Tunggu sejuk baru potong yer.
Komentar
Posting Komentar