Easiest Way to Make Kimchi (김치) Paling Sedap

Kimchi (김치). Kimchi, a staple in Korean cuisine, is a traditional side dish of salted and fermented vegetables, such as napa cabbage and Korean radish. Chayote, fish sauce, garlic, ginger, green onion, hot pepper flakes, onion, salt, soy sauce. Korede "Pilav, yaninda da sadece kimchi olsun yeter" derler.

Kimchi (김치) Whenever I think about making Kimchi, it reminds me of the days. Collection by Go Away With Jae. Pogi kimchi (포기 김치) is made by quartering the napa cabbage heads, salting for many hours, and carefully stuffing each leaf of the quartered cabbages. You can have Kimchi (김치) using 19 ingredients and 22 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kimchi (김치)

  1. Prepare of Sebiji (1.5kg) kubis panjang/ kubis Cina/ kubis Napa.
  2. It's 1/4 cawan of garam halus.
  3. It's of Bahan-bahan (pes cili):.
  4. You need 1 cawan of air.
  5. It's 1 of sdb tepung pulut/ tepung gandum.
  6. It's 1 1/2 of sdb gula pasir/ gula perang/ gula merah.
  7. You need 1/2-1 cawan of serbuk cili Korea (gochugaru).
  8. You need of Bahan-bahan (kisar):.
  9. You need 1 of biji bawang kuning (saiz sederhana).
  10. It's 1 of labu/ 12 ulas bawang putih.
  11. You need 1 of inci halia.
  12. You need 4 of sdb sos ikan.
  13. Prepare 2 of sdb cencaluk (saeujeot).
  14. Prepare of Bahan-bahan (sayur-sayuran):.
  15. Prepare 1 cawan of daun kucai (potong 1/2 inci) (optional - jika tiada, tambahkan lagi 1-2 batang daun bawang).
  16. You need 1 cawan of daun selom (minari) (potong 1/2 inci) (optional).
  17. Prepare 4 batang of daun bawang (hiris halus).
  18. Prepare 1 batang of kecil/ 1 cawan) lobak merah (hiris memanjang).
  19. Prepare 1 batang of kecil/ 1 cawan lobak putih (hiris memanjang).

Home » Cuisine » Korean recipes » Easy Cucumber Kimchi (Oi Kimchi - 오이 김치). Kimchi ayrıca, kimchi güveç (김치 찌개; kimchi jjigae), kimchi çorba (김칫국; kimchiguk) ve kimchi kızarmış pilav (김치 볶음밥; kimchi bokkeumbap) olarak birçok popüler Kore yemekleri için temel. Your special batch will arrive vacuum sealed with ice packs and an insulated bag via priority mail. Kimchi ayrıca Kimchi Güveç (김치 찌개) , Kimchi Çorba (김칫국), Kimchi Kızarmış Pilav (김치 볶음밥) gibi birçok ana yemeğin malzemesidir.

Kimchi (김치) step by step

  1. Kubis: Potong kubis kepada 2 bahagian..
  2. Buat potongan kecil (+- 2 inci) pada bahagian tengah pangkal batang kubis yang telah dibelah dua..
  3. Sediakan bekas yang mengandungi air bersih..
  4. Rendam & bilas kedua-dua bahagian kubis yang telah dipotong..
  5. Sapukan garam pada setiap helai daun kubis. Lebihkan pada bahagian pangkal batang kubis..
  6. Rehatkan selama 2 jam/ sehingga batang kubis tidak mudah patah apabila dilipat..
  7. Balik-balikkan kubis sekali-sekala. Siram kubis dengan air garam yang terhasil di dalam bekas..
  8. Setelah 2 jam, bilas kubis sehingga bersih 2-3 kali. Koyakkan bahagian tengah kubis yang telah dipotong & jadikan kepada 4 bahagian..
  9. Perah kubis & toskan air berlebihan..
  10. Pes cili: Satukan air, tepung pulut & gula merah di dalam periuk..
  11. Masak sehingga campuran tepung menjadi pekat & tidak berketul..
  12. Masukkan bawang kuning, bawang putih, halia, sos ikan, cencaluk & campuran tepung ke dalam pengisar. Kisar sehingga hancur..
  13. Masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk..
  14. Tambahkan serbuk cili Korea sedikit demi sedikit (bergantung kepada tahap kepedasan masing-masing). Gaul rata..
  15. Masukkan pula hirisan daun kucai, daun selom, daun bawang, lobak merah & lobak putih. Gaul lagi sehingga sekata..
  16. Ambil kubis & sapukan dengan pes cili pada setiap helai daun. Lipatkan daun & masukkan ke dalam bekas makanan..
  17. Tekankan kubis supaya menjadi padat sebelum bekas ditutup & diperam..
  18. Biarkan pada suhu bilik/ atas kaunter dapur selama 24-36 jam untuk proses pemeraman..
  19. Setelah 24-36 jam, periksa bekas makanan. Cecair di dalam bekas akan mengeluarkan sedikit buih apabila kimchi ditekan, tidak melekit & rasanya berubah menjadi masam..
  20. Simpan bekas makanan di dalam peti sejuk. Kimchi sedia untuk dimakan..
  21. Nota: - Jika suka, kubis boleh dibiarkan semalaman setelah disapu dengan garam sebelum meneruskan ke langkah yang seterusnya. - Serbuk cili Korea (gochugaru) berbeza sifatnya. Ada yang biasa & ada juga yang tersangat pedas. Masukkan serbuk cili sedikit demi sedikit bergantung kepada tahap kepedasan yang disukai. Dalam resipi ini, saya menggunakan serbuk cili yang original/ mild. Barulah boleh masukkan banyak serta menjadikan warna kimchi merah & tidak terlalu pedas..
  22. Pakai sarung tangan plastik/ getah ketika memegang pes cili untuk mengelakkan tangan berasa panas. - Proses pemeraman bergantung kepada keadaan & suhu sekeliling. Pemeraman lebih cepat berlaku ketika cuaca panas. - Kubis boleh juga dimakan tanpa diperam. Ianya dipanggil geotjeori dalam bahasa Korea. Setelah melalui proses pemeraman, barulah dipanggil kimchi..

Today, I'm sharing my mom's 김치 / kimchi recipe. While my mom was in town this month, she taught me how to make her kimchi recipe. Последние твиты от Radio Kimchi UK // 라디오 김치 (@radiokimchiUK). We're here to entertain, inform and connect to a wide range of audiences about Korean culture! Kimchi Jjigae (김치 찌개) is a spicy Korean stew made with fermented kimchi, pork belly and tofu. Learn the secrets for the best Kimchi Jjigae with this recipe.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik