Easiest Way to Cook Pajeri Terung Paling Sedap
Pajeri Terung. Pajeri terung merupakan menu seakan kari terung namun ianya agak pekat dan sedikit manis berbanding kuah kari. Bahan kerisik dan udang kering yang diletak. Inilah resepi Pajeri Terung yang sangat sangat saya gemari.
Download Now. saveSave Pajeri Terung For Later. Resepi Pajeri Terung ini kiriman Cik Azriey Amriey. Rahsia pajeri kaw akan diungkapkan pada perkongsian kali ini. You can cook Pajeri Terung using 17 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Pajeri Terung
- You need 3 of biji terung pendek.
- Prepare 5 of sudu besar serbuk kari daging.
- You need 40 gram of kerisik.
- You need 1/2 of biji bawang besar.
- It's 2 ulas of bawang putih.
- You need 2 of inci halia.
- It's 2 batang of kulit kayu manis.
- It's 3 of kuntum bunga lawang.
- It's 5 of kuntum cengkih.
- Prepare 2 of biji buah pelaga.
- Prepare 3 of sudu besar gula merah.
- Prepare 1 of ketul gula melaka (size sederhana).
- You need 200 ml of santan.
- Prepare 4 of sudu minyak untuk menumis.
- It's 3 of sudu besar gula pasir.
- It's 1 of sudu kecil garam.
- Prepare 1/2 of sudu kecil serbuk perasa.
PAJERI TERUNG - RESEPI ORIGINAL KELANTAN serius sangat sedap,tak tipu от : Cikkippo Tv Pajeri terung antara menu kesukaan ramai. rasa fresh terung ditambah lemak,manis. Tak semua orang suka makan pajeri nenas dan pajeri terung tetapi mereka yang suka kebanyakannya tahu cara mudah untuk memasak makanan ini yang digandingkan dengan rempah. Contextual translation of "pajeri terung" into English. Human translations with examples: plant, brinjal, eggplant, egg plant, eggplants, garden egg, aubergines.
Pajeri Terung instructions
- Bahan diperlukan.
- Hiris nipis bawang putih, bawang besar dan halia..
- Panaskan minyak dan tumis bahan hirisan tadi bersama kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga..
- Tumis sehingga naik bau dan masukkan serbuk kari bersama kerisik..
- Selepas agak kering, masukkan gula melaka dan gula merah..
- Masak sehingga kering dan naik minyak, kemudian masukkan 1 cawan air dan masukkan terung..
- Masak sehingga terung agak lembut dan masukkan santan, gula, garam dan serbuk perasa..
- Masak sehingga mendidih dan sedia dihidang. Selamat mencuba😊.
Sebab terung dibelah empat supaya segala rempah ratus cepat meresap ke dalam terung. Kalau boleh guna terung yang bersaiz kecil atau sederhana untuk dapat hasil yang cantik. Gambar tersebut mula disiarkan di sebuah portal media dan ia pantas mendapat perhatian netizen. Find pajeri stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day.
Komentar
Posting Komentar