Recipe: Ketam Masak Lemak Cili Api Terbaik
Ketam Masak Lemak Cili Api.
You can have Ketam Masak Lemak Cili Api using 19 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ketam Masak Lemak Cili Api
- Prepare 1 of kilo Ketam (bersihkan terlebih dahulu).
- Prepare 2 Kotak of kecik Santan Kara.
- It's 8 kotak of air (ukur dengan kotak santan).
- It's 1 keping of asam keping saiz kecil.
- You need 1 1/2 sudu teh of garam (tambah jika perlu).
- You need 1/2 sudu teh of serbuk perasa (jika suka).
- You need 1 1/2 sudu teh of gula.
- Prepare 2 sudu teh of serbuk kunyit.
- Prepare 2 helai of daun salam.
- Prepare 1 batang of serai diketuk.
- Prepare 1 of senduk minyak.
- It's of Bahan Kisar.
- You need 2 of biji Bawang Merah.
- Prepare 4 of , ulas bawang putih.
- You need 6 of biji buah keras.
- You need 2 sudu makan of udang kering.
- It's 2 of inci kunyit hidup.
- You need 1 of inci halia.
- You need 3 batang of cili api.
Ketam Masak Lemak Cili Api step by step
- Panaskan minyak, kemudian masukkan serai, bila sudah wangi, masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit aroma dan pecah minyak, kemudian masukkan 2 kotak santan kara,perlahankan api, kacau hingga mendidih.
- Kemudian, masukkan daun salam, asam keping dan serbuk kunyit, kacau lagi.
- Masukkan pula garam,gula dan serbuk perasa, kacau sebati.
- Masukkan air dan sekali sekala kacau tunggu hingga mendidih, jangan risau cara ini tidak akan buat santan pecah ya..
- Ketam saya saiz besar, dapatlah dalam 6 ekor ketam, bersihkan ketam tadi, buang cengkerang, insang dan hujung kaki ketam, supaya ketam nampak bersih dan kemas..
- Jika santan sudah mendidih, masukkan ketam, sentiasa kacau kuah ketam ya macam dalam gambar, didihkan dalam 10 minit api perlahan siap. Sedia untuk dihidang.
Komentar
Posting Komentar