Recipe: Ikan Siakap Tiga Rasa Istimewa
Ikan Siakap Tiga Rasa. Masak ikan siakap tiga rasa.wow.sedap gaess ada rasa manis asin pedas Enak deh.kalo yg suka nanas bisa ditambahkan ya. Bila ikan siakap, terfikir di hati tak kan lah nak goreng garam kunyit jer. Kalau ikut Nana, dia hendak goreng sahaja.
Setiap hari semua suri rumah pasti akan memikirkan apa yang ingin dimasak untuk menjamu suami dan anak-anak. Jika dimasak menu makanan yang sama saja tentulah ahli keluarga akan jemu melihatnya. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. You can cook Ikan Siakap Tiga Rasa using 25 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ikan Siakap Tiga Rasa
- Prepare of Penyediaan ikan.
- Prepare 2 of ekor ikan siakap.
- It's 2 of sudu besar tepung jagung.
- It's 1 of sudu kecil garam.
- It's 1 of sudu kecil kunyit.
- It's of Minyak masak untuk menggoreng.
- Prepare of Penyediaan kuah.
- You need 1 of senduk minyak masak.
- It's 3 of biji bawang merah (dihiris).
- Prepare 2 ulas of bawang putih (dihiris).
- It's 1/2 of inci halia (dihiris nipis).
- It's 1 of biji bawang besar (dipotong dadu).
- You need 1 of biji tomato (dipotong dadu).
- Prepare 1 batang of saderi (dipotong serong).
- Prepare 2 of sudu besar cili kering yang telah dikisar.
- You need 1 of sudu besar sos ikan.
- Prepare 2 cawan of air.
- Prepare 1 of biji epal hijau (dipotong dadu).
- You need 3 of sudu besar sos tomato.
- Prepare 2 of sudu besar sos cili.
- You need of Lada benggala (merah, hijau dan kuning).
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- You need 1 of sudu besar gula perang.
- It's of Hiasan.
- It's Daun of sup.
Seekor ikan siakap atau ape ikan pun boleh. Tepung rangup serbaguna Bestari perisa pedas. Cara penyediaan: Lumur tepung pada ikan. Hasilnya, luar ikan jadi rangup dan rasa pedas.
Ikan Siakap Tiga Rasa instructions
- Gaulkan ikan dengan garam, kunyit dan tepung jagung. Biarkan seketika. Sementara itu, panaskan minyak. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan toskan minyak..
- Potong bahan-bahan seperti di dalam gambar. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng sehingga kekuningan. Selepas itu, masukkan saderi, bawang besar dan tomato yang telah dadu. Kacau sehingga layu..
- Apabila sudah layu, masukkan cili kering yang telah dikisar. Tambah 1 cawan air dahulu. Goreng sehingga pecah minyak. Setelah itu, masukkan sos ikan dan kacau. Kemudian, masukkan 1 cawan air lagi..
- Potong buah epal secara dadu. Masukkan ke dalam kuali dan kacau rata. Selepas itu, masukkan sos tomato dan sos cili. Kacau sekali lagi..
- Akhir sekali, potong dadu lada benggala dan masukkan ke dalam kuah. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau rata..
- Kuah telah siap disediakan dan dituang ke atas ikan yang telah digoreng. Hiaskan dengan daun sup. Sedap dimakan ketika masih panas..
Resepi Ikan Tiga Rasa - Dia adalah resipi ikan siakap tiga rasa yang saya akan datang untuk mempelbagaikan resipi memasak ikan tiga rasa. Terdapat sedikit rasa resipi ikan yang. Tepung goreng rangup serbaguna cap Bestari perisa pedas (Sedikit tips, setelah mencuba pelbagai jenama tepung menggoreng, tepung jenama Bestari perisa pedas paling sesuai dan paling sedap untuk resepi ikan masak tiga rasa). Semangat sangat aku kali ni menaip entry aku kali ni.uollz want to know why?because ni first time aku masak ikan siakap masak tiga rasa.and yang paling best bila dengar comment positive dari keluarga aku.dieorang cakap memang sedap sangat.macam makan kat restorn. Ikan dibersihkan dilumurkan dengan garam, kunyit dan tepung jagung, goreng dalam.
Komentar
Posting Komentar