Recipe: Bubur Pulut Hitam Kurang Manis Istimewa

Bubur Pulut Hitam Kurang Manis.

Bubur Pulut Hitam Kurang Manis You can cook Bubur Pulut Hitam Kurang Manis using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bubur Pulut Hitam Kurang Manis

  1. It's 200 g of pulut hitam.
  2. Prepare 500 ml of santan cair.
  3. It's 2 sudu makan of gula pasir.
  4. You need 2 of ketul gula perang.
  5. You need 1/2 of sudu kecil garam.
  6. Prepare 2 helai of daun pandan.
  7. It's 1 liter of air putih.

Bubur Pulut Hitam Kurang Manis step by step

  1. Beras pulut tu kena rendam la sekejap. Cheyah rendam 1 jam je. Nak bagi dia kembang dan mudah masak..
  2. Kemudian, toskan. Masuk air 1 liter tadi dan panaskan atas api yang sederhana. Biarkan ia kat situ sehingga masak betul-betul pulut tu..
  3. Bila dah masak, boleh masukkan santan. Tambah daun pandan, gula melaka, gula pasir dan garam. Kacau sebati..
  4. Biarkan ia mendidih dan nampak sedikit pekat tu boleh la tutup api. Sedia untuk dihidang. 😋.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik